В какво влагаме парите си. Какви са последствията от масовата експлоатация и свръхпроизводство

magnifisonz.com / 

Купувайте по-малко. Избирайте доброто. Използвайте го дълго време. Качество, не количество. Всички купуват прекалено много дрехи. – Вивиан Уестууд

Ние сме все по-наясно с това какво ядем, какво съдържа козметиката и другите продукти, които ползваме. Става все по-обичайно за хората да осъзнават какво е социалното и екологично въздействие от техния потребителски избор. Това познание обхваща и части от шивашката промишленост и света на модата.

Изглежда че модната индустрия става все по-прозрачна, поради което някои компании усещат натиск и са принудени да се рекламират с откритост и етични практики, но колко е истината в тези техни твърдения? Огромната част от дрехите се унищожават след кратка употреба. Аз определено не съм модна фанатичка. Набавям си много дрехи от магазините втора ръка, неща, които са шити ръчно (не от мен, липсват ми шивашки умения) или са произведени от местни дизайнери.

Въпреки това имам в гардероба си неща, които не знам как и от кого са произведени – тези, които са били евтини или просто съм купила между другото. Каква е реалната цена на това, което съм избрала?

Каква е истинската цена на вашите дрехи и какво можете да направите?

Следването на тенденциите

На днешно време купуваме 400% повече дрехи отколкото преди 20 години. Модата обвързва със сезони, стил, капитализъм и четири модни шоута годишно, които ви казват какво да обличате. Хората купуват разводнените версии на достъпни цени като част от т.н. бърза мода, която превърта 52 микросезона годишно.

От справедливите условия на труд към въпросите за почтеността на веригите за доставка, разговорът се разраства, особено след преминаването към бърза мода, което беше обвързано с прехода от естествени материали към синтетични нефтохимически влакна.

Какво е решението? Да станем нудисти?

Кой произвежда нашите дрехи и как това се отразява на планетата? Има няколко причини за това модната и шивашката промишленост да са проблематични. Ако не се брои добивът на петрол, модата е най-замърсяващата промишленост в нашия свят.

Бързите темпове на висшата мода задават постоянно променящи се тенденции.

Разрушителното въздействие

Разделението по пол също има съществено значение. Модата е най-големият работодател за жените по цял свят, но само 2% от тези работнички получават заплащане, покриващо екзистенц-минимума. Сега, когато знам малко повече за произхода на гардероба си, ще мисля по-различно следващия път, когато купувам нова придобивка.

За създаването на една памучна тениска се изразходват 2700 литра вода и 150 гр. химикали, а 20% от глобално използваните промишлени води се използват за боядисване на текстила, което оказва въздействие върху снабдяването и качеството на водата както за хората, така и за околната среда, където става това боядисване. Повечето от масово произвежданите дрехи се правят от синтетични влакна (много от които съдържат опасни химически съединения), които са евтини за производство и продажба.

Едно изследване през 2014 г. установи, че 85% от изкуствените материали намерени по бреговете на океана са микрофибри, извлечени от синтетичните материали, които се използват в нашите дрехи. Средният американец изпраща почти 31 кг. текстилни изделия на сметището всяка година и тъй като това са синтетични влакна на нефтена основа, не се разграждат добре. Остатъчните химически съединения в дрехите включват олово, пестициди, инсектициди, забавители на горенето и други известни карциногени, които контактуват с най-големия орган на човека – кожата. Какво е решението? Трябва ли всички просто да се предадем и да станем нудисти?

Въздействието на бързата мода е едновременно екологично и социално (На снимката: Никой не трябва да умира заради модата)

Поддържайте иновациите

Ако гласуваме с нашите пари и нашите действия в подкрепа на света, който искаме да виждаме, как може да бъдем по-наясно какво подкрепяме и на какво да отговаряме с „не, благодаря“?

Подходът към дрехите трябва да е същия, както към храната – да търсим етиката, природното и местното.

Приятната новина е, че много изследователи, предприятия и общности работят с естествени материали, било то коноп, морски водорасли, ананас, бамбук и дори комбуча, за да създадат материали за шивашката промишленост. Всички тези иновации и научни изследвания могат да бъдат скъпи за първопроходците и рядко отговарят на изискванията на бързата мода.

Иновативните материали като кожа от ананас променят модата.

Екологичното въздействие

Багрилата имат огромно въздействие върху околната среда, независимо какви материали се използват. За да усетим положителните ефекти от преминаването към природни багрила, трябва да използваме страничните продукти за гориво и компост, което е чудесна възможност. Понастоящем използването на природни багрила все още вреди на околната среда, включително това че се използват големи количества вода и химикали за фиксиране на цвета към тъканта. С повече подкрепа и научни изследвания обаче това може да се преодолее.

Учените от Бъркли са се заели да преосмислят как производството на дънки може да бъде по-щадящо за земята. Скромните джинси, които се намират в много гардероби, използват едно от най-старите багрила на света – индиго. Извлеченото от нефт индиго, както всички багрила, има тъмна страна.

Четиридесетте хиляди тона индиго, използвани годишно, замърсяват водните пътища, предизвикват корозия на тръбопроводите в станциите за отпадъчни води и са токсични за рибата и за останалите водни организми. Предвид трите милиарда чифта джинси, произвеждани по целия свят годишно, учените от Бъркли са се заели да изследват алтернативните възможности да модифицират гена и бактерията за производство на индикан – синият цвят необходим за дънките.

Масовото производство на индигово багрило има огромно въздействие върху околната среда.

 Опростете гардероба си

Научните изследвания и иновациите са жизненоважни за създаване на дрехи, които са щадящи за околната среда и човека. Има и една група изследователи, Sustainable Clothing Research Group от Университета на Нотингам, които също работят по темата.

Пробвайте размяна на дрехи с приятелите си или ги дарете. Обновяването на дрехите, които не могат да се дадат на друг в сегашното им състояние, може да бъде следващото им прераждане, което ги спасява от сметището. Не забравяйте за рекламните похвати на големите компании, които използват екологията само като трик (greenwashing), а всъщност производството им е традиционно вредно, отношенията към работниците – некоректни. Задавайте въпроси за веригата на доставките, за да се уверите, че тя съответства на вашата покупателска етика.

Добра изработка + добри материали = по-дълъг живот на дрехата (за вас или за следващия, който ще я носи)

 Станете „зелени“, помагайте за опазването на околната среда, като рециклирате или давате нов живот на дрехите си (На снимката: Зеленото е новото черно.)

Функцията преди модата

Някои хора дори предпочитат да опростят своя избор на дрехи, поне по отношение на работното облекло. Движението за униформено и практично облекло, вдъхновено от мъжкия фирмен костюм, съществува достатъчно отдавна. Носенето на работна униформа става по-популярно заради времето, енергията и стреса, които спестява. Хората избират един или няколко тоалета, които да носят по време на работа и предпочитат да оставят всички останали дрехи за свободното си време.

От президента Обама до Стив Джобс, много високопоставени личности дават сходни отговори на въпроса защо носят едни и същи или много еднакво изглеждащи дрехи на работа: те не искат да взимат решения за храната или облеклото, защото искат да се съсредоточат върху начина, по който вършат работата си. Всъщност това е работещо решение, да имаш един или няколко избрани тоалета, които изглеждат добре, чувстваш се удобно с тях и са подходящи за работата ти.

Време е за новата ера на етична или устойчива мода, основана на грижата за околната среда и социалната отговорност, в която дрехите са едновременно етични и качествено произведени.

Автор: Сара Рийпър
Източник: UPLIFT

Превод: Мария Рускова,
Солидарна България

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *