Карл Май : Бледоликия вожд на европейската литература и въображение

magnifisonz.com / 

Той е бил любим автор на Хитлер и е писал книгите си в затвора? За родения преди 175 години Карл Май се носят почти толкова много легенди, колкото и за неговите герои. Кое е мит и кое – истина?

Носителката на нобелова награда за мир Берта фон Зутнер казва за неговите творби следното : „Ако бях написала поне една книга като неговите, щях да постигна много повече.“

Карл Фридрих Май се ражда на 25 февруари 1842 година. Семейството има общо 14 деца, от които обаче 9 умират много малки. Младостта на Карл Май преминава под знака на неуспехите. До 1874 година той на два пъти е задържан и лежи в затвора, най-вече заради дребни кражби. Зад решетките Карл Май си изготвя списък с темите, които най-много го вълнуват и които могат в бъдеще да му послужат в писателското поприще. След освобождаването му от затвора се прибира при родителите си, а през есента на същата година излиза от печат първият му разказ. Оказва се, че в случая късметът работи на негова страна – заради бурното развитие на печатарското дело в Германия, търсенето на нови творби за печат е много голямо. Година по-късно се появява и първият му роман “Олд Файерхенд”. Но истинската известност го спохожда с появата на “Винету”.

Карл Май е автор на над 80 тома романи, разкази и поезия. Интересното е, че всичките истории за приключенията Дивия Запад, а също и в цикъла романи “Под сянката на падишаха”, чието действие се развива из страните на Ориента, са писани от Май без самият той да е стъпвал нито в Америка, нито в Ориента. Едва към края на живота си Карл Май прави пътувания до страните от изтока, а Америка посещава две години преди да почине.

Той е най-продаваният писател в Германия?

Карл Май (1842 -1912) е първият автор на бестселъри в Германия, смятат го за „най-четения германски писател“, пише Михаел Петцел в справочника си за Карл Май. Точни данни за това обаче няма, защото книгите му са издавани във времето преди интернет и електронните статистики. Освен това Карл Май е написал през живота си толкова много съчинения, че творчеството му е необозримо. Общият тираж на произведенията му се изчислява на над 200 милиона екземпляра, което включва и преводите им на повече от 40 езици. Подобни тиражи днес достигат само най-популярни автори като Джоан К. Роулинг, чиито истории за Хари Потър са се продали досега над 450 милиона пъти.

Писал е книгите си в затвора?

Карл Май действително няколко пъти е лежал в затвора – за дребни кражби и странни измами, извършени често поради липса на пари. Така например веднъж той открадва едно кожено палто, а друг път – пет билярдни топки. Крал е и полуизгорели свещи. Освен това се е сдобивал с немалки парични суми вследствие на мошеничество. През 1870 е изпратен за четири годинизад решетките, което е най-дългият му престой в затвор. Жадният за знания младеж обаче изчита всичко, което може да се намери в затворническата библиотека. И четивата, до които на свобода едва ли би имал шанс да се добере, изграждат основата на пространните му познания в много сфери. Книгите, които го правят известен, са написани обаче много по-късно.

Описва пътешествия, които никога не е правил?

Действително книгите му се градят на най-грижливи проучвания – защото Май е изчел много „географски книги, пътеписи и класически приключенски романи“, пише биографът му Томас Крамер. Индиански понятия като имената на конете „Илчи“ и „Хататила“ (както се наричат конете на Винету и Поразяващата ръка) Карл Май открива в тогавашни специализирани книги от рода на „Дванадесет езика от югозападния край на Северна Америка“. Но той никога не е правил проучвания на място. Почти всички пътешествия се разиграват изцяло във въображението му. Независимо от това писателят се представя като „пътеписец“. Издателите му също разпространяват този мит: едно известно германско списание пише например през 1880, че Май бил „обиколил всички места, в които се развива действието в приключенските му романи“.

Никога не е бил по тези места?

Само че това не е вярно. До 1875, когато издава първата си книга за Винету, Карл Май изобщо не е напускал Германия. Кракът му не е стъпвал в други страни и след като приключенските му романи се превръщат в бестселъри през 1890-те години. Едва в края на живота си той се отправя на две по-дълги пътешествия до местата, в които се развива действието на книгите му: през 1899/1900 г. отива в Близкия изток, а през 1908 г. – в САЩ. Само че не стига до „Дивия запад“, където се разиграват приключенията на Винету и Поразяващата ръка – пътешествието му приключва с Ниагарския водопад, тъй като здравето му вече е доста разклатено.

И Хитлер е бил фен на Карл Май?

Един репортер описва през 1933 едно посещение в дома на Адоф Хитлер по следния начин: „На едната лавица има политически и държавнически съчинения, няколко брошури и книги за коне и развъждане на овчарско куче, а на другата лавица – млади хора, вижте само това! На тази лавица стоят всичките най-известни книги на Карл Май! Винету, Поразяващата ръка и другите му познати герои.“ Снимки, потвърждаващи това описание, обаче няма. Няма доказателства също така, че Хитлер – както често се твърди – препоръчвал на генералите си бойните тактики в романите на Май. Може би Адолф Хитлер е бил фен на Карл Май – като много други негови съвременници. Само че пацифистките късни съчинения на германския писател едва ли ще са се харесали на германския диктатор. Сред почитателите на Карл Май са редица именити личности, включително противници на нацистите и преследвани от тях като Херман Хесе, Ханс Фалада, Берта фон Зутнер, Хайнрих Бьол. Драматургът Карл Цукмайер дори кръщава дъщеря си на името на най-известния герой на Карл Май – Винету.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *