На 200 прочетени книги годишно се равнява времето, което прекарваме в социалните мрежи

magnifisonz.com / 

Някога някой попитал Уорън Бъфет каква е тайната на успеха му, а той посочил купчина книги и казал: „Четете 500 страници всеки ден – така работи знанието. Всеки го може, но малцина ще го направят.”

„Когато за първи път прочетох този цитат на Бъфет, бях в особена ситуация. Беше декември 2014 г. и бях открил мечтаната си работа. Но започнах да се чудя дали няма да съм на все същата позиция и след 40 години. За Бога, не исках това! А бях следвал правилата – добра диплома, лидерски качества, препоръки, колеж, мечтана работа. Бях победил, печелех състезанието, намирах се на мечтания бряг. Но нещо не беше наред. Всеки ден гледах от мечтаното бюро на мечтаната си работа и не намирах отговори. През януари 2015 г. попаднах на цитата на Бъфет и реших да чета и чета, и чета, докато не получа някакви отговори. Не успявах да прочета 500 страници на ден, но през последните две години прочетох над 400 книги от кора до кора. Решението да чета беше едно от най-важните в живота ми“, пише за www.qz.com Чарлс Чу. Той допълва: „Книгите ми дадоха кураж да пътувам, убедиха ме да напусна работа и ми предоставиха модели на подражание и герои в свят, в който нямаше никого такъв. Иска ми се да кажа, че четенето на 200 книги е нещо невероятно, но не е. Истината е, че всеки може да го направи. Всичко, което е необходимо, е малко математика и няколко трика.“

Ето и неговите предложения как да достигнем до умението на Бъфет и да четем повече:

 

  1. Не се отказвайте, преди да сте започнали

Когато чуете съвета да четете 500 страници на ден, вероятно ще си кажете, че е невъзможно. Вероятно лесно и бързо ще се откажете с извиненията, че сте прекалено заети, че не сте достатъчно умни или че просто не си падате по книгите. Но какво ще стане, ако изчислите какво наистина означават 200 книги на година? Всъщност това не е толкова трудна задача и Бъфет е прав – всеки го може, но малцина биха го направили.

  1. Проста математика

Колко време отнемат 200 книги на година? Първо малко статистика. Средностатистическият читател прочита 200-400 думи на минута, но нека приемем по-голямата стойност. Типичната нехудожествена книга съдържа около 50 000 думи. 200 книги по 50 000 думи на книга са 10 милиона думи. 10 милиона думи разделени на 400 думи в минута прави 25 000 минути. 25 000 минути са 417 часа. Това е всичко – 200 книги на година костват 417 часа. Да, повечето хора работят поне 40 часа седмично. Но нека проверим какво наистина означават тези часове.

  1. Намерете време

Вероятно 417 часа ви се струват много, но какво реално означават те. 608 часа годишно прекарва всеки американец в социалните мрежи и 1642 – пред телевизора. Това са 2250 часа на година, изхвърлени на боклука. Ако вместо това четете, това означава 1000 книги на година. Всъщност не е толкова трудно и всички ние разполагаме с времето. Това, което всички игнорираме обаче, е, че сме прекалено пристрастени, прекалено слаби и прекалено разсеяни, за да направим това, което знаем, че е важно. На теория е просто, но практиката е трудната част.

  1. Практикувайте

Всички знаем, че четенето е важно и всички трябва да го правим по-често, но не успяваме и основната причина за това е провалът в практиката. Ето няколко трика, които ми помогнаха в изпълнението.

  1. Подредете

Ако отказвахте кокаина, едва ли щяхте да държите дрога около вас. Медиите са създадени, за да пристрастяват. А отказването от тях може да е толкова трудно, колкото отказването на наркотиците. Затова средата е важна. Ако искате да четете, първо, отстранете всички изкушения около вас, второ, направете книгите колкото може по-лесно достъпни.

  1. Създайте си навик

Волята не е най-добрият инструмент за промяна на живота, винаги ви проваля, когато най-много се нуждаете от нея. Вместо да разчитате на нея, създайте си крепост от навици и те ще са устойчиви в трудни времена. Това може да отнеме години, но си заслужава.

  1. Не бъдете придирчиви

Когато става дума за четене, бъдете всеобхватни, не профилирани. Ако целта ви е да четете повече, не можете да сте придирчиви за това къде четете или на какво. Аз чета на хартия и на електронни носители, слушам аудио книги и го правя навсякъде – в парка, в автобуса, в тоалетната, където мога. Ако видите възможност, грабнете я; ако нямате възможност, намерете я.

И накрая още един цитат:

„Чета по една книга на ден и целият ми живот се промени”, Орхан Памук

Ако не бях започнал да чета, вероятно още щях да съм на „мечтаната работа, на бюрото, хвърляйки погледи към часовника и чудейки се така ли ми е писано да си умра. Ако и вие търсете отговори, пробвайте с четене – може да откриете дори повече, отколкото сте търсили.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *