Следят ни повече, от колкото в „1984“. Маркетингът на емоциите, бъдещето за рекламите

magnifisonz.com / 
Маркетингът на емоциите – бъдещето за рекламите

Представете си, че всъщност постоянно сте наблюдавани и приемани като обект на изследване? Големият Брат не само ви гледа през екрана на смартфона ви, но и знае как се чувствате. Вие сте един експеримент, емоциите ви – също. Каква е целта – да Ви “зарибят”, да Ви продадат определен продукт. Добре дошли в света на онлайн приложенията! Мястото, където нищо не остава скрито.

Сигурно ползвате телефона си като хронометър, докато бягате? Ползвате приложение, измерващо стъпките, километрите, пулса ви. Ползвате друго, измерващо калориите, които приемате, и трето, което използва местоположението ви, за да Ви заведе до най-близкия ресторант. Знаете ли колко много информация им предоставяте? А знаете ли какво се случва с нея? Попада в базите данни на маркетинговите агенции.

Те не само знаят къде живеете, на колко години сте, семейното Ви положение, пола ви, но някои от тях могат да предвидят и как се чувствате. Тъжен или щастлив сте, притеснен или спокоен. Накратко – рекламодателите знаят постоянно къде сте, как се чувствате и от какво имате нужда. Пълен набор от информация.

Маркетинговите компании бъркат в мислите и емоциите ни чрез биометричните данни. Мобилните приложения са главният им съучастник. А в последно време стигат и по-далеч – ровят се в подсъзнателните мисли на потребителите. Една от технологиите, която използват, се нарича Affectiva. Тя позволява на приложенията, които я използват, чрез уеб камера да засичат и най-неуловимите мимики на потребителя. Програмата може да измерва дори пулс само през уеб камерата. Докато гледате някоя реклама, програмата засича мимиките Ви и ги анализира. Ако пулсът Ви е бърз, очаквайте да Ви предложат лекарства за кръвно, ако засекат, че сте тъжен, ще Ви предложат място за забавление. Големите компании като Кока Кола използват Affectiva, за да опознаят по-добре купувачите и да предвидят какъв продукт да им предложат. От създаването на софтуера през 2009 година до момента той е анализирал над 2.7 милиона мимики.

До сега рекламодателите обикновено таргетираха онлайн клиентите на базата на това какви приложения имат на смартфона си, в кои сайтове влизат най-често през търсачки, като Google, какви интереси имат. Възможността да засичат и емоциите им от разстояние, ще ги направи още по-прецизни в определянето на подходящ продукт. Така покупката ще стане абсолютно сигурна.

От Affectiva много добре знаят, че емоциите влияят пряко на потреблението. “Те влияят върху всяко решение, което взимаме, независимо дали голямо, или малко. От за кого да се омъжим, до какво да си купим”, споделя вицепрезидентът на Affectiva Габи Зийдервелд. Затова и компанията продължава да експериментира като комбинира данните от софтуера, разчитащ мимики, и тези от биометричните показатели.

В последно време хората все повече се отпускат да предоставят личните си данни на различни онлайн приложения. Правят го, защото те им дават стойностна информация в замяна. Такъв е случаят с Google Maps, например.

Така че, нищо чудно след време, ако камерата засече, че сме плешиви, да ни предложи лекарство против оплешивяване. Или ако засече, че сме сами в стаята, да ни предложи сайт за запознанства. Все още не е ясно, но със сигурност разпознаването на емоциите през смартфоните ни ще бъде струната, върху която рекламодателите ще свирят в бъдеще.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *