„Стив Джобс? Ако не ви убиеше, ви правеше по-силни“, както казват хората работили с него

magnifisonz.com / 

Казват, че бил с изключително труден характер. Тогава защо го следваха неотлъчно?

Наскоро излязоха няколко биографични филми за Стив Джобс, които изкарват на преден план съоснователя на Apple като арогантен и често неуважителен. Вдъхновение за много хора, Джобс категорично може да е бил такъв в определена степен.

За това сочат свидетелствата на много хора, които са се почувствали обидени и нагрубени.

В същото време хората около него имат желанието да го следват, независимо колко рисково е следващото му начинание. Например, след напускането (по желание или не, зависи от версиите) на Джобс на Apple, той се заема с основаването на NеXT. Стартъп, фокусиран върху произвеждането на мощни компютри, насочени към сферата на висшето образование.

Впоследствие технологията и компанията бяха закупени от Apple, полагайки основите на това, което днес знаем като OS X, iOS, watchOS и App Store.

В цялата история любопитното е, че 31-годишният мултимилионер, който често не търпи различно мнение и винаги е прав, бива последван от много от служителите на Apple. Последните напускат сигурната си и добре платена работа, за да работят с него в NeXT.

И тук идва въпросът: Ако Джобс е бил наистина нетърпим като характер, защо тогава много хора от екипа му го следват неотлъчно?

А отговорът изглежда прост: Стив Джобс извеждаше наяве най-доброто от хората, с които работеше.

Анди Кънингам е един от тези хора. Тя не само последва Джобс от Apple в NeXT, но и има възможността да работи с него в Pixar.

Преди няколко седмици Кънингам пише спиращо дъха ревю за един от филмите, посветени на съоснователя на Apple. Тя описва Стив като визионер, гений, баща, с ум на Макиавели и т.н.

Ето какъв е отговорът й на въпроса – защо толкова много хора следват Джобс неотлъчно?

„Работих заедно със Стив в продължение на 5 години. Това беше най-феномалното преживяване в живота ми, което ме вълнуваше всеки един ден посредство удивление, гняв и удовлетворение едновременно. За нищо на света не бих променила онези 5 години”, споделя Кънингам.

В реч ден след смъртта на Стив Джобс евангелистът Гай Кавазаки (който на няколко пъти оцелява след съвместна работа с Джобс), допълва представата за изключителната способност на съоснователя на Apple да предизвиква възхищение у другите.

По думите му, всички, които са имали възможност да работят в Macintosh, дължат успехите си на факта, че им е била предоставена блестяща възможност, уникално предизвикателство. Да работиш за Apple означава да извадиш най-доброто от себе си.

Именно поради това трудностите, с които ежедневно са се сблъсквали служителите, са си стрували преодоляването.

А какво казва самият Тим Кук?

„Стив дълбоко се вълнуваше от въпроса защо. През младите си години го виждах как просто прави нещо. Но с времето разбрах, че той прекарва много време с мен и колегите ми, защото иска да обясни защо мисли така и защо действа по този начин”, казва Кук.

„Той не беше светец”, категоричен е шефът на Apple и допълва, че Стив Джобс се е вълнувал еднакво грижливо за нещата, които прави, и хората, с които работи.

„Много хора погрешно разбраха тази страст като арогантност”, допълва Кук.

Стив Джобс? Ако не ви убиеше, ви правеше по-силни.

10 по-малко популярни факта, свързани с легендарния съосновател на Apple.

Забелязали ли сте, че на всички рекламни снимки на iPhone, както в интернет, така и по билбордите, часът е винаги 9:41? Това е така, защото първият iPhone е бил представен от Стив Джобс точно в този час.

Джобс не е написал и един ред програмен код в живота си.

Стив Джобс е бил осиновен. Биологичният му баща е бил сириецът Абдулфатах Джандали, който става професор по политология.

Най-подчертаваните книги за Kindle са Библията, „Игрите на глада“ и официалната биография на Стив Джобс от Уолтър Айзъксън.

Ейбрахам Линкълн, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Марк Цукърбърг, Хенри Форд, Томас Едисон и Стив Джобс. Какво е общото между тях? Нито един няма диплома за завършен университет.

Стив Джобс не е позволявал на децата си да използват iPad и е ограничавал достъпа им до технологиите до минимум.

Джобс пуснал в аквариум прототипа на първия iPod и използвал балончетата въздух, които се появили, за да докаже, че има свободно място в корпуса на устройството и то може да бъде направено с по-малки размери.

Веднъж секретарка от офиса на Джобс закъсняла за работа и се оправдала, че колата й не могла да запали. Същият следобед, Джобс хвърлил на бюрото й ключове от чисто нов Ягуар с думите: Ето, да не закъсняваш повече.

Стив Джобс отказал да признае бащинството върху първото си дете, Лиса, твърдейки, че е стерилен.

Веднъж Джобс се обадил на Google, за да им каже, че второто “О” от логото на компанията не изглежда, както трябва.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *