Луис Карол – Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл?

magnifisonz.com /

alisa v stranata na chudesata 2

„Алиса в страната на чудесата“, е вероятно едно от най-известните произведения в света. Обаче малко хора знаят, че главната героиня на повестта е имала напълно реален прототип – Алиса Лидъл. Луис Карол й посвещава своето знаменито произведение.

alisa 2

Алиса Лидъл изживява дълъг и щастлив живот. На 28 години тя се омъжва за Реджиналд Харгрийвс, професионален играч на крикет от Хемпшир. Имат трима сина. За съжаление двамата по-големи – Алън Ниветън Харгрийвс и Леополд Реджиналд «Рекс» Харгрийвс загиват в Първата световна война. Алиса умира в своя дом в Уестърхам на 82 годишна възраст, през 1934 година.
На снимката: истинската Алиса от страната на чудесата, фотография направена от Луис Карол, Англия, 1862 година.

alisa 3

Отначало приказката се е наричала „Приключенията на Алиса под Земята“, а неин ръкописен екземпляр, подарен на Алиса от Луис Карол е бил продаден от нея за 15 400 фунта на един от основателите на фирмата за производство на грамофонни плочи «Victor Talking Machine Company» Елдрич Р. Джонсън през 1926 година.

alisa 4

Алиса Лидъл, Луис Карол, 25 юни 1870 година

alisa 5

Порасналата Алиса от огледалния свят

alisa 6

alisa 7

Алиса е на 80 години когато намирайки се на гости в САЩ се среща с Питър Лъулин Дейвис, момчето което вдъхновява Джеймс Матю Бари да напише знаменитото си произведение  «Питър Пан».
На снимката: Алиса Лидъл Харгрийвс Плезенс на стари години, 1932 година.

alisa 8

В чест на Алиса Лидъл е наречена малка планета 17670 Liddell.
На снимката: последната страница от оригиналния ръкопис на Луис Карол «Приключенията на Алиса по Земята»

alisa 9

Алиса Лидъл (отдясно) със своите сестри, снимка на Луис Карол (1859 г.)

alisa 10

alisa 11

Като „Приключенията на Алиса в страната на чудесата” излиза за пръв път през 1865 г., литературните критици изпадат в ужас от това колко странна е тази книга. В унищогителни рецензии много от тях призовават родителите да подминават това „сквернословие” и никога да не го купуват на децата си. А къде са днес тези критици и къде е „Алиса”, която преживя стотици издания, преводи, екранизации и продължава да е обожавана от деца и възрастни?

alisa v stranata na chudesata 3

Мъдростта и абсурдът вървят в тази книга ръка за ръка. Порталът AdMe синтезира 40 прозрения, които малката Алиса достига, докато пътува в света на Чудесата и търси пътя си в Огледалния свят. Нека ги видим и ние :

1. Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл?

2. Докато мислиш какво да кажеш, прави реверанс! Това пести време.

3. Ако не знаеш какво да кажеш, кажи го на френски!

4. Преди да отидеш някъде, трябва да си вземеш хубава пръчка, за да разгонваш слоновете.

5. Не бива да смазваш часовника с краве масло.

6. Ако нямате какво да правите, измислете нещо по-добро от гатанки без отговор.

7. Ти все ще стигнеш някъде. Трябва само да вървиш достатъчно дълго.

8. Ако твърде дълго държиш в ръце нажежена до червено маша, в крайна сметка ще се опариш; ако по-силно удариш пръста си с нож, обикновено потича кръв; ако изпиеш на един дъх шишенцето с надпис „отрова”, рано или късно ще ти стане лошо.

 

alisa 13

9. Ако някои хора не се месеха в работите на другите, земята щеше да се върти доста по-бързо!

10. Представа си нямаш колко е приятно да танцуваш морски кадрил с омари!

11. Ако в стихотворението няма никакъв смисъл, толкова по-добре. Значи няма нужда да се мъчиш да го обясняваш.

12. Ако не бях истинска, нямаше да плача.

13. Трябва да тичаш с всички сили, за да останеш на едно място, а за да стигнеш до някъде, трябва да бягаш поне два пъти по-бързо.

14. Утре никога не е днес. Нима може да се събудиш сутрин и да сажеш: „Е, най-сетне е утре!”?

15. Де да можех да срещна един разумен човек за разнообразие!

16. „Аз не мисля…“ „Значи не бива да говориш“, рече Лудият Шапкар.

17. Тук всички сме луди.

18. Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята.

19. Не грухти! Изразявай мислите си по някакъв друг начин.

20. Ако беше така – значи би могло да бъде, а ако би могло да бъде, значи би било, но тъй като не е, значи не е. Такава е логиката на нещата!

alisa 14

21. Една от най-сериозните загуби в битката е да си загубиш главата.

22. Когато говориш, си отваряй устата малко по-широко.

23. Първо раздай торта на всички, а после я режи!

24. За какво да устройваме шествия, ако всички ще падат ничком? Нали тогава никой нищо няма да види…

25. Колко е хубаво да си у дома! Там винаги си същия ръст.

26. Черният пипер сигурно прави всички люти. Оцетът ги прави кисели, горчицата ги огорчава, лукът ги прави лукави, виното носи чувство на вина, а сладкишите ги правят сладки и добри. Колко жалко, че никой не знае за това… Всичко би било толкова просто. Хапнеш си сладка и ставаш добър.

27. Винаги щом изям нещо, веднага се случва нещо интересно!

28. Попивателната хартия сама по себе си не е вкусна. Но ако я смесим с нещо – например с барут или с восък за печати – е, това е друго нещо!

29. Някои хора са много умни, съвсем като сукалчета!

30. Никога не разубеждавам хората с ръце!

31. Когато намирам нещо, това обикновено е или жаба, или червей.

32. Момичетата също ядат яйца.

33. Виж какво, драги мой, ако се каниш да се превръщаш в прасенце, аз повече няма да се занимавам с тебе!

34. Няма значение къде е тялото ми. Умът ми непрестанно работи. Колкото по-ниско се намира главата ми, толкова по-дълбоки са мислите ми.

35. Колко е удобно да си загубиш името! Прибираш се, да речем, вкъщи, а никой не знае как се казваш. И ако гувернантката поиска да те извика на урок, тя ще викне: „Елате тук,…” – и ще млъкне, защото ти е забравила името. А ти, естествено, няма да идеш – защото не е ясно кого е викала тя!

36. Да убиваш Времето! Нима това може да се хареса някому? Ако не си се карала с него, би могла да поискаш от него всичко, каквото ти се ще.

37. Десет нощи са десет пъти по-топли от една-единствена. И десет пъти по-студени.

38. Не мога да се върна във вчера, защото тогава бях друг човек!

39. Започни в началото и стигни до края. Тогава спри.

40. – Бихте ли ми казали, моля, накъде трябва да тръгна оттук?

– Зависи от това къде искаш да стигнеш.

– Не ме интересува къде…

– Значи няма значение откъде ще минеш.

25 факта за „Алиса в Страната на чудесата“

alisa 12

Независимо дали сте чели книжката или пък сте гледали анимационното филмче на Дисни от 1951 или адаптацията с Джони Деп, сме сигурни, че обичате историята за Алиса, която попада в Страната на чудесата, с всичките й ярки персонажи, причудливи имена и запомнящи се фрази.

По повод предстоящата 150-та годишнина от адаптацията на Дисни, решихме да ви представим най-интересните факти около „Алиса в страната на чудесата“.

1. Алис е кръстена на десет годишната дъщеря на заместник-ректора на Оксфордския Университет Алис Лидъл, която заедно със сестрите си, е една от първите, които са чули историята. Малкото момиченце помолило Луис Карол да запише историята на лист, а това копие сега е изложено в Британската библиотека.

2. Съществуват няколко болести, чиито имена са вдъхновени от историята – Синдром на Алиса в страната на чудесата, при който части от тялото променят размера си и Синдром, подобен на Алиса в страната на чудесата (заболяването е още известно като микропсия) – зрително нарушение, при което хората не могат да преценят размера на предметите и разстоянието, на което се намират.

3. Самият Луис Карол е страдал от двете заболявания, но не е знаел това – те са открити и именувани едва през 1955 от английския психиатър Джон Тод.

4. Оригиналния ръкопис на „Алиса в страната на чудесата“ от 1864 съдържа илюстрации от самия Луис Карол.

5. Истинското име на Луис Карол е Чарлз Лутвиг Доджсън.

6. Романите за Алиса е бил забранен в Китай през 1931 поради вярването, че „животните не трябва да употребяват човешки език“.

alisa v stranata na chudesata 4

7. Ако погледнете внимателно в пламъка на птицата додо в сцената, в която пали лулата си в къщата на Белия Заек от филмчето на Дисни, ще видите образът на Мики Маус.

8. Филмите по историята за Алиса имат общо 2 Оскара, 4 награди „Еми“ и няколко номинации за Златен Глобус и БАФТА.

9. Загадката на Лудия Шапкар „Защо гарванът прилича на писалище“ няма смисъл. Съчинена е от Карол, който потвърждава, че няма верен отговор.

10. Това разбира се не спира хората да се опитат да познаят отговора. Най-популярните теории са „Защото Едгар Алан По е писал върху двете“ и „Защото и в двете има буквата „а““.

11. Дървото, което е вдъхновило дървото на Чеширския котарак, се намира зад дома на истинската Алиса – Алис Лидъл.

12. След като Кралица Виктория прочела „Алиса в страната на чудесата“, помолила Карол да посвети следващата си книга на нея – и той я послушал, посвещавайки й „Елементарен трактат за детерминантите“.

13. Преди да получи сегашното си име, романът се е казвал „Приключенията на Алиса под земята“.

alisa v stranata na chudesata 5

14. Съществува популярна версия, че историята всъщност е метафора за взимане на наркотици – Алиса пие различни течности, яде гъби и халюцинира като при прием на LSD, а света около нея се променя непрекъснато, както и настроението й.

15. Песента на групата Jefferson Airplane’s от 1967 „Бял заек“ също подхожда на темата за наркотиците – „Едно хапче те прави по-голям, друго хапче те прави малък / А тези, които майка ти ти дава, не правят нищо“ и „Когато хората на шахматната дъска се изправят / И ти кажат къде да ходиш / И току-що си ял някакви гъби / А мозъка ти работи бавно / Попитай Алиса, тя знае най-добре“.

16. Въпреки това не съществуват никакви доказателства, че Луис Карол е бил под въздействието на опиати, докато е пишел книгата си и вероятно тази интерпретация е единствено плод на въображението на читателите.

17. Друга версия е, че историята е метафора на раждането – Алиса се спуска в заешка дупка (зачеване), расте в тясно пространство (бременност), пие отвари (околоплодни течности) и най-накрая успява да избяга и да попадне в реалността (раждане).

18. От първото си публикуване „Алиса в Страната на чудесата“ се преиздава постоянно и е била преведена на близо 200 езика.

19. Луис Карол е бил професор по математика в Оксфордския университет. В творбата му могат да се открият няколко препратки към логиката и математиката – например когато Чеширския котарак изчезва и оставя единствено усмивката си да виси във въздуха, Алис заключва, че е виждала котка без усмивка, но никога усмивка без котка по подобие на древните логически въпроси.

alisa v stranata na chudesata 6

20. При създаването на героите си, Карол се е вдъхновявал от личности, които познава – той самият е птицата додо, тъй като е заеквал, а Райския папагал и Орлето са сестрите на Алис Лидъл Лорина и Едит.

21. Лигавата Костенурка пее песен на име „Супа от костенурки“. Това е истинско ястие, особено популярно през 60-те години на 19 век.

22. Въпреки че „Алиса в Страната на чудесата“ има огромен успех в днешни дни, това не е било така от самото начало. При първото си публикуване книгата получава предимно отрицателни критики и не е спомената дори веднъж в анкета за най-популярните детски истории, проведена през 1988. Историята за Алиса се популяризира едва с издаването на втората част – романът „Алиса в Огледалния свят“.

23. Оскар Уайлд е бил голям почитател на книгата като дете – невероятно признание за Луис Карол.

24. Личното копие на Луис Карол от „Алиса в Страната на чудесата“ е било продадено на търг за 1.54 милиона долара през 1998 година. То е едно от шестте копия от оригиналното издание през 1865 година, които са запазени до ден днешен.

25. Албумът на Мерилин Менсън „Изяж ме, изпий ме“ е директна препратка към тортата, която Алис изяжда и течността, които изпива преди да падне в заешката дупка.

 

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *