Анимацията „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е номинирана за Оскар

magnifisonz.com / 

Работещият за Канада български аниматор Теодор Ушев получи номинация за „Оскар“ за късометражния си филм „Сляпата Вайша“ по разказа на Георги Господинов. Ушев, който бе на крачка от номинациите и през 2014 г. ще се се състезава с още 4 заглавия, включително на „Пиксар“ на церемонията на 26 февруари. Претендентите за най-известните кинонагради бяха обявени днес.

teodor ushev

Филмът, който разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето, направи премиерата си в конкурса на „Берлинале“ през февруари.

Оттогава е показан в над 20 държави и взе няколко награди – на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, „Сребърен Пегас“ от фестивала „Аниматор“ в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго. Режисьорът продължава сътрудничеството си с известния български писател Георги Господинов с още два филма, включително пълнометражна анимация по романа му „Физика на тъгата“. 
Ушев живее и работи в Канада от дълги години, където преподава и работи в Националния филмов борд на Канада. „Сляпата Вайша“ е френско-канадска продукция. През 2014 г. филмът му „Глория Виктория“ бе сред отново бе сред десетте в късия списък за наградата, но не получи номинация. Другото най-доброто представяне на български режисьор на оскарите досега бе попадането на „Светът е огромен и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев в късата листа за чуждоезичен филм.

Сред претендентите в основните категории мюзикълът „Страната Ла-ла-ла“ очаквано доминира с 14 номинации – филм, режисьор, главна мъжка и женска роля на Райън Гослинг и Ема Стоун, саундтрак, песен и др. Другите фаворити са „Манчестър край морето“ на Кенет Лонерган, „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс, „Първи контакт“ на Денис Вильнов и „Възражение по съвест“ на Мел Гибсън.

Вижте номинациите в основните категории:

Най-добър режисьор:

Денис Вилньов „Първи контакт“
Мел Гибсън „Възражение по съвест“
Деймиън Шазел, „Страната Ла-ла-ла“
„Манчестър край морето“, Кенет лонерган
„Лунна светлина“, Бари Дженкинс

Най-добър филм:

„Първи контакт“,
„Огради“
„Възражение по съвест“
„На всяка цена“
Hiddem Figures
Lion
„Страната Ла-ла-ла“
„Манчестър край морето“
„Лунна светлина“

Главна мъжка роля:

Кейси Афлек, „Манчестър край морето“
Андрю Гарфилд, „Възражение по съвест“
Райън Гослинг, „Страната Ла-ла-ла“
Виго Мортенсен, „Капитан Фантастик“
Дензъл Уошингтън, „Огради“

Главна женска роля:

Изабел Юпер, „Тя“
Рут Нега, Loving
Натали Портман, „Джаки“
Ема Стоун, „Страната Ла-ла-ла“
Мерил Стрийп, „Флорънс“

Чуждоезичен филм:

Land of Mine, Дания
„Човек на име Уве“, Швеция
The Salesman, Иран
„Тана“, Австралия
„Тони Ердман“, Германия

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.