Анимацията „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е номинирана за Оскар

magnifisonz.com / 

Работещият за Канада български аниматор Теодор Ушев получи номинация за „Оскар“ за късометражния си филм „Сляпата Вайша“ по разказа на Георги Господинов. Ушев, който бе на крачка от номинациите и през 2014 г. ще се се състезава с още 4 заглавия, включително на „Пиксар“ на церемонията на 26 февруари. Претендентите за най-известните кинонагради бяха обявени днес.

teodor ushev

Филмът, който разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето, направи премиерата си в конкурса на „Берлинале“ през февруари.

Оттогава е показан в над 20 държави и взе няколко награди – на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, „Сребърен Пегас“ от фестивала „Аниматор“ в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго. Режисьорът продължава сътрудничеството си с известния български писател Георги Господинов с още два филма, включително пълнометражна анимация по романа му „Физика на тъгата“. 
Ушев живее и работи в Канада от дълги години, където преподава и работи в Националния филмов борд на Канада. „Сляпата Вайша“ е френско-канадска продукция. През 2014 г. филмът му „Глория Виктория“ бе сред отново бе сред десетте в късия списък за наградата, но не получи номинация. Другото най-доброто представяне на български режисьор на оскарите досега бе попадането на „Светът е огромен и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев в късата листа за чуждоезичен филм.

Сред претендентите в основните категории мюзикълът „Страната Ла-ла-ла“ очаквано доминира с 14 номинации – филм, режисьор, главна мъжка и женска роля на Райън Гослинг и Ема Стоун, саундтрак, песен и др. Другите фаворити са „Манчестър край морето“ на Кенет Лонерган, „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс, „Първи контакт“ на Денис Вильнов и „Възражение по съвест“ на Мел Гибсън.

Вижте номинациите в основните категории:

Най-добър режисьор:

Денис Вилньов „Първи контакт“
Мел Гибсън „Възражение по съвест“
Деймиън Шазел, „Страната Ла-ла-ла“
„Манчестър край морето“, Кенет лонерган
„Лунна светлина“, Бари Дженкинс

Най-добър филм:

„Първи контакт“,
„Огради“
„Възражение по съвест“
„На всяка цена“
Hiddem Figures
Lion
„Страната Ла-ла-ла“
„Манчестър край морето“
„Лунна светлина“

Главна мъжка роля:

Кейси Афлек, „Манчестър край морето“
Андрю Гарфилд, „Възражение по съвест“
Райън Гослинг, „Страната Ла-ла-ла“
Виго Мортенсен, „Капитан Фантастик“
Дензъл Уошингтън, „Огради“

Главна женска роля:

Изабел Юпер, „Тя“
Рут Нега, Loving
Натали Портман, „Джаки“
Ема Стоун, „Страната Ла-ла-ла“
Мерил Стрийп, „Флорънс“

Чуждоезичен филм:

Land of Mine, Дания
„Човек на име Уве“, Швеция
The Salesman, Иран
„Тана“, Австралия
„Тони Ердман“, Германия

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *