Храната, която ни убива – едни от най-вредните храни по рафтовете на магазините

magnifisonz.com / 

Потребителят е, както го научиш. Може да се научи да яде и пластмаса, стига да му продаваш пластмаса за ядене достатъчно дълго. У нас тази практика е овладяна до съвършенство. Ядем рога, копита, дупета, перушина под благовидната форма на кренвирши и шунка, плащаме вода по тарифите за пилешко месо, поглъщаме боички заедно със свинската пържола, замезваме със сирене от палмово масло, а в млякото може да се намери цялата Менделеева таблица.

ruska-salata

Кренвиршите станаха дамски превръзки

krenvirshi

Реклама на популярна марка дамски превръзки ни убеждава, че специална технология превръща течността (менструалната) в гел. Всъщност, революционната формула се използва и извън сферата на хигиенните материали. В кренвиршите има цял списък от хидроколоиди, които преструктурират водата, превърната под формата на колоиден гел.
Почти всички витамини, съдържащи се в месото, в процеса на производство на колбаси се унищожават. Колбасните изделия, особено пушените колбаси и шунката, съдържат хистамин, който може да предизвика главоболие, алергии, кожни заболявания, възпаление и заболявания на стомаха, казват диетолозите. Алергична реакция могат да предизвикат и оцветителите и стабилизаторите, без които не може да мине нито един колбасарски цех.
Теоретично колбасите и месните продукти трябва да ни доставят протеини, но на практика те са изключително малко, за сметка на мазнините и соята. Според експертите в някои видове колбаси не се съдържа повече от 10% месо. Обичайни съставки са свинската и говеждата кожа, която се разбива до такава степен, че се получава емулсия. Останалата част са соя, брашно, нишесте, вода, сол, оцветители, ароматизатори, подобрители на вкуса.

snejanka

Готовите салати са бомба със закъснител

Според широко разпространеното схващане салатите попадат в категорията здравословни храни. Неотдавнашно проучване обаче  напълно развенча този мит. Оказва се, че в някои от салатите в супермаркетите се съдържат повече мазнини и калории от Биг Мак и пържените картофки. На опаковките готови салати, които се продават в супермаркетите, често се отразяват неверни данни за калоричността им и съдържанието на мазнини в тях,  отбелязват експерти. Само една порция от тези салати съдържа до 70% от дневната норма за прием на мазнини. Освен това, в готовите ястия, които се съхраняват повече от 4 часа, има опасност от размножаването на микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне.

От кило пернати правят 2 кг пилешко

Иначе качественото българско птиче месо, се тумблира на много места, но след като е купено от производителя. Реално вина имат суперматкетите и прекупвачите, реално производителите и реалната българската икономика губи от това. След преработка от един килограм пилешко месо се изкарват два килограма за продажба, алармира птицевъдът Благо Джиев. При преработката се влага опасна химия, чрез която се осъществява спойката между месото и водната молекула. Дори съществува изследване, според което в резултат на консумацията на толкова химия от човек, периодът на разлагане на един труп се е увеличил от 8 на 12 години и това поставя пред сериозно изпитание гробищните паркове. Месото, което се продава в големите вериги с хитови промоционални цени, всъщност е брак, който после се напомпва с вода от фирмите-преработвателки, разказа Джиев. Ако вземем справка за цените на пилешкото в ЕС, ще видим, че от българското месо по-евтино е само полското. В момента в Германия цената е 2,55 евро без ДДС, а у нас е 1,45 евро. В същото време родният пазар е залят с пилешко внос от Германия. Като се калкулират и транспортните разходи, възниква въпросът доколко са редовни тези огромни количества птиче месо.

Обгазяват домата с етилен за руменина

domati

Голямото и концентрирано производство, както и мощното нахлуване на супермаркетите, тотално промени вида, състава и вкусовите характеристики на доматите такива, каквито ги познавахме. Големите пазари и търговци започнаха да търсят твърди, оформени и гладки домати, които да издържат на дълъг транспортиране, хладилници и ред манипулации. Ако днес не се продаде, утре и вдругиден пак да изглежда свеж на сергията. Накрая се стигна до създаването на домати, които могат да издържат до няколко седмици след откъсването от плода. Това качество се нарича long shelf life (дълго живеещ на рафта) и се постига чрез кръстосване на плода с един ген, който забавя зреенето. Доматът остава твърд и зелен, наранява се по-трудно, издържа по 3, 6 и дори 7 седмици след откъсването, но вече загубва свойствата си. Когато доматът узрее на корен, се получава естествено разхлабване на връзките между клетките и затова е сочен. Сортовете long shelf life са груби, твърди, имат лоша консистенция и са с много ниско съдържание на захари и киселини.
За да се докара по-интензивен червен цвят на неузрелия домат, той се обгазява с етилен, стимулиращ реакциите за образуването на багрилното вещество ликопен. Така отвън се получава червен домат, все едно е зрял, но отвътре си остава зелен. Всъщност, доматът е плод, тип ягода. Вкусът, нежността и сочността на месото е много важен елемент. Производителите искат да накарат потребителя да мисли, че доматът е вид зеленчук и може да се хрупа като краставица, обяснява професорът по генетика Христо Георгиев.
Отделно, доматите се пръскат интензивно със силни отрови, за да се опазят от вредители, а след откъсването производителите просто ги измиват, за да могат да минат химическите анализи и да стигнат до пазара. Тези изследвания обаче не включват проби от вътрешността на домата, където отровите попадат.

Въглищен катран в консервите грах

konservi

Щандовете на магазините са зарити от храни с 3, 4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, две от които вредни – изкуственият подсладител сорбитол ( Е 420), който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621. Има го във всяко пакетче готова суха пилешка супа например. В нея е добавен и предизвикващият подагра Е 627. При консервирания грах пък се използва Е 142, който е дериват от въглищен катран. Любимите на всички деца дъвки са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка- Е 951, наречена аспартам. Използва се широко в газираните напитки и разтворимите прахчета. Документирани са 92 симптома, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, амнезия, замъглено зрение, обриви, сърдечен или мозъчен удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, слабост и загуба на слух и др.
От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат две добавки- предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, която двете водят до затлъстяване. Често срещаният в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи.

Колбасите също съдържат и редица опасни добавки. Най-често това е Е 250- натриев нитрит- канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. В миксовете за кекс, плодовите пълнежи и желета се използва Е 123 – оцветител амарант, който предизвиква астма, екзема, хиперактивност. Е 102 е тартазин, който се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Той предизвиква астматични пристъпи и уртикария. Списъкът е много дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантите 330, 447, 924 А и Б – всички те са канцерогенни.
Черния дроб и бъбреците могат да бъдат увредени от добавките с номера от 171 до 173, от 320 и 322, 407, 447 и 450. Функциите на кожата се нарушават от добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *