Десет житейски мъдрости от Алберт Айнщайн

Гениалният учен, който изцяло преобърна съвременната физика и даде старт на голям брой нови науки, определено е бил и доста необикновена личност с много специфично отношение към човечеството. Всички сме чували за „Теория на относителността“, но хората го наричат гений, не само заради достиженията в областта на физиката. Той е бил и философ, който ясно е разбирал законите на успеха и ги обяснявал така обикновено и добре, както своите физични закони. Представяме ви 10 цитата от забележителния списък на неговите изказвания – десет урока, които може да използваме във всекидневния си живот :

1. Човек, който никога не е грешил, никога не се е опитвал да направи нещо ново.

Повечето хора не се опитват да направят нещо ново, поради страх от грешки. Но от тях не трябва да се страхуваме! Често човекът, претърпял поражение, научава за това, как да побеждава повече от този, при когото успеха идва изведнъж.

2. Образованието – това е онова, което остава, след като човек забрави всичко, което е учил в училище

След 30 години Вие съвсем точно забравяте всичко, което се е налагало, да запомните в училище. Запомняте само онова, което сте научили сами.

3. В своето въображение аз съм свободен да рисувам като художник. Въображението е по-важно от знанието. Знанието ограничава. Въображението обхваща целия свят.

Когато си дадете сметка, колко далече е стигнало човечеството след пещерната ера, силата на въображението се усеща в пълен мащаб. Това, което имаме сега, е достигнато с помощта на въображението на нашите предци. Това, което ще бъде в бъдеще. Ще бъде построено с помощта на нашето въображение.

4. Тайната на творчеството е в умението да скривате източника на своето вдъхновение.

Уникалността на Вашето творчество често зависи от това, до колко добре умеете да криете своите източници. Може да Ви вдъхновяват други велики хора, но ако сте в положение, че Ви гледа целия свят, трябва да изглеждате уникални.

5. Ценността на човека трябва да се определя по това, какво е способен да даде, а не по това, което е способен да получи. Старайте се да станете не успешен, а ценен човек.

Ако погледнете световно известните хора, може да видите, че всеки от тях е дал нещо на този свят. Трябва да давате, за да имате възможност да взимате. Когато Вашата цел стане увеличаване на ценностите на света, Вие преминавате на следващото ново на живот.

6. Има два начина да се живее: може да живеете така, сякаш няма чудеса, и може да живеете, като че ли в този свят всичко се явява чудо.

Ако живеете, сякаш нищо на света не е чудо, то ще може да правите всичко, което поискате и пред Вас няма да има препятствия. Ако живеете така, сякаш целия свят е чудо, ще можете да се наслаждавате и на най-малките прояви на красота в този свят. Ако живеете едновременно и по двата начина, то Вашия живот ще бъде щастлив и продуктивен.

7. Когато изучавам себе си и начина си да мисля, аз стигам до извода, че дарбата за въображение и фантазия са значили за мен повече, отколкото всякакви способности за абстрактно мислене.

Мечтите за всичко, което бихте могли да постигнете в живота – това е важен елемент на позитивния живот. Позволете на Вашето въображение свободно да блуждае и да създава свят, в който бихте искали да живеете.

8. За да станете безупречен член на стадо овце, нужно е, на първо място да бъдете овца.

Ако искате да станете успешен предприемач, трябва да започнете да се занимавате с бизнес още сега. Ако искате да започнете, но се страхувате от последствията, това до нищо няма да Ви доведе. Това е справедливо и в други области на живота: за да спечелите, най-напред трябва да играете.

9. Трябва да изучите правилата на играта. А след това, трябва да започнете да играете по-добре от всички.

Научете правилата и играйте по-добре от всички. Просто, както всичко гениално.

10. Много е важно, да не преставате да задавате въпроси. Любопитството не случайно е дадено на човека.

Умните хора винаги задават въпроси. Питайте себе си и другите хора, за да намерите решение. Това ще Ви позволи да узнавате новото и да анализирате собствения си ръст.

– Алберт Айнщайн

Още по темата : 

Алберт Айнщайн – Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят

albert-einstein

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *