Есма Реджепова – гениалната кралица на циганската музика

Есма Реджепова  е авторка и изпълнителка на фолклорна музика от Република Македония. Тя е с мюсюлмански, еврейски и цигански корени.

Есма Реджепова
Есма Реџепова
певица от Република Македония

Родена
8 август 1943 г.
Шуто Оризари, Царство България
Починала
10 декември 2016 г. (73 г.)
Скопие, Република Македония

Есма Реджепова е родена на 8 август 1943 година в скопското село Шуто Оризари, тогава в границите на Царство България, днес квартал на Скопие, Република Македония. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир, заради хуманитарната си дейност.

esma-redzepova-4

Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия. През 1977 г. пее в резиденцията на Тито на остров Бриони, когато той приема Муамар Кадафи. Тито я награждава със златен и сребърен медальон.

До 2006 г. Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни.

Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.

Изнесла е повече от 8000 концерта в повече от 30 страни.

„За мен музиката е всичко – въздух, хляб, вода“, споделя Есма.

През 2006 г. чества 50-годишнина на кариерата си.

През 2013 г. е удостоена с почетно държавно отличие на Република Македония.

Умира на 10 декември 2016 г. в Скопие.

esma-redzepova-2

Есма е пробила дори в MTV. Есма започва да пее от 11-годишна, а на 12 години вече е световноизвестна. Изнесла е над 8000 концерта в повече от 30 страни. Автор е на близо 600 песни, издала е 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.
Също толкова внушителна е и цифрата на децата й – цели 47, който са я дарили със 117 внуци! Когато навремето със своя съпруг Стево Теодосиевски разбират, че не могат да имат собствени деца, те осиновяват от домовете за сираци 47 момчета, като на всички певицата е дала висше музикално образование. Изпълнителката на циганския химн “Джелем, джелем” е успяла да построи и къща за всеки един от тях, като едновременно с това развива и огромна благотворителна дейност, заради което и в Македония, и по света я наричат “втората Майка Тереза”. По същата причина през 2002 година е номинирана за Нобелова награда за мир.

https://www.youtube.com/watch?v=ga2y4U_lQ8M

 

 

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *