Артър Конан Дойл – Опасно е да отнемеш тигърчето от тигрицата и заблуждението от жената

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл е британски писател, автор на романи и разкази. Той е известен най-вече като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.

Arthur Conan Doyle, ebooks

Цитати и биография : 

1. Приемете като закон за себе си, никога да не се обръщате назад, гледайте само напред, където ви очаква най-великият подвиг.

2. Приятелството между мъжа и жената не прави чест на мъжа и лишава от чест жената.

3. Чистата съвест е най-доброто приспивателно.

4. Жената притежава сила на духа, с която не може да се сравни и най-голямата доблест на мъжа.

5. Най-простото обяснение на нещата ти идва наум винаги последно.

6. Главата е предназначена не само за украшение, понякога с нея трябва и да се мисли.

7. Женското сърце и женският разум са неразрешима загадка за мъжа. Те могат да ти простят и да оправдаят извършено убийство и в същото време за съвсем незначителна твоя грешка да ти причинят огромни страдания.

8. Опасно е да отнемеш тигърчето от тигрицата и заблуждението от жената.

9. Повярвайте, няма нищо по-противоестествено от баналността.

10. Афинитетът към науката и към изкуството рядко вървят ръка за ръка.

11. Ако можеш да предвидиш опасността, то тогава не трябва да се страхуваш от нея.

12. Дребните детайли са по-важни от всичко останало.

13. Очите на жената казват много повече, отколкото устата й.

14. Хора, които се хвалят, че разбират от всичко, рядко могат да се похвалят със задълбочени познания.

15. В този свят не е важно колко сте направили. Важно е да убедите хората, че сте направили много!

16. Вие виждате абсолютно всичко около вас, но не си давате труда да помислите върху това, което виждате. Затова много неща остават незабелязани.

17. Колкото по-глупаво, очевидно и разбиращо се от само себе си е нещо, толкова повече внимание изисква. Очевидното често е неистинно.

18. Най-лошите призраци в нашия живот са призраците на нещата, към които сме били привързани в миналото.

19. Възрастта за мъжа е нещо второстепенно. За жените – въпрос от голямо значение.

20. На младия човек му въздейства това, което вижда. На по-възрастния – това, което чува.

21. Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен.

22. Няма по-добра проверка за духовната и интелектуалната сила на човека от тази, когато изпада в ситуация, при която всички са против него.

arthur_conan_doyle

Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл – архитект и художник. Той е 3-то поред от 10 деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си къмрицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.

Ученическите години на писателя преминават в имението Стонихърст (графство Ланкашър) сред „мрачните кули и стени“ на подготвителното училище Ходер, а после и в самия йезуитски колеж (1869 –1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач.

Упорит и прилежен студент – такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет (1876 – 1881), където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През1881 година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина (на английски:bachelor of medicine). Малко известно е, но Артър Конан Дойл по професия е офталмолог. В периода1882 – 1890 опитва да започне лекарска практика, но без особен успех. През 1882 година отново предприема плаване, този път към Западна Африка.

От 1891 г. Конан Дойл изоставя лекарската професия и основното му занятие става литературата. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите със своята наблюдателност и умението си с помощта на „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните житейски загадки. Така се появява знаменитият Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност.

През 1885 г. Конан Дойл се жени за Луиза Хокинс, която страда от туберкулоза и умира през 1906. През1907 година се жени за Джин Леки. Има 5 деца: 2 от първата си жена – Мери и Кингсли, и 3 от втората – Джин, Денис и Адриан.

Гробът на Артър Конан Дойл в Минстед

Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 г. в своя дом в Кроубъроу (на английски: Crowborough(Съсекс).

Синът на писателя Адриан Конан Дойл написва биографията на баща си със заглавие „Истинският Конан Дойл“. Той пише: „Самата атмосфера в дома била пропита с рицарски дух. Конан Дойл научил да разпознава гербовете много по-рано, отколкото да разпознава латинските спрежения.“

Негови съвременници са Брам Стокър, Оскар Уайлд, Джордж Бърнард Шоу, Джоузеф Конрад, Джером К. Джером,Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс и Джон Голсуърти.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *