Три техники за самоконтрол и приятни емоции с НЛП

nlp

magnifisonz.com / Автор : Диляна Велева

Невролингвистичното програмиране (НЛП) възниква през 70-те години в САЩ. Психологът Ричард Бендлър и професорът по лингвистика Джон Гриндър от Университета Санта Круз в Калифорния си поставят за цел да изучат методите и техниките, с които трима психотерапевти постигат забележителни резултати в работата със своите пациенти.

Заглавието се отнася за предполагаема връзка между неврологичните процеси („невро“), езика („лингвистично“), и поведенческите модели, които са изучени чрез преживяване („програмиране“) и могат да бъдат организирани за постигането на специфични цели в живота

Основателите на НЛП казват, че НЛП е в състояние да се справи с проблеми като фобии, депресия, разстройство,поведенческо разстройство, психосоматични заболявания и разстройства в обучението. Тяхната заявена цел е в „намирането на начини да се помогне хората да имат по-добър, по-пълен и по-богат живот.“  Бандлер и Гриндер твърдят, че ако може да се моделират ефективните модели на поведение на изключителните хора, тогава тези модели могат да бъдат придобити от други лица. НЛП е приета от частни терапевти, включително хипнотерапевти и при управление на работни срещи и семинари, и е предлагана на бизнеса и правителството.

Двамата учени изследват най-подробно начина им на говорене, височината на гласа, подбора на използваните от тях думи, жестове и мимики, движението на очите.

В крайна сметка, резултатите от това изследване прерастват в отделна самостоятелна методология. Като идентифицират начините, чрез които тримата проучвани терапевти решават конкретни проблеми, Бендлър и Гриндър ги развиват до основополагащи модели, които могат да се прилагат от всеки. НЛП работи неврорепрезентациите, чрез които се подрежда субективният опит.

Изучават се лични и социални стереотипи, ценности, вярвания, умения и поведения в оптиката на умели начини за осъзнато използване на скрития човешки потенциал. Подходът включва инструменти за постигане на цели и пътищата, по които се постигат. В основата на моделите е езикът и неговите речеви конструкции. Централно място в практиките заемат емоциите и емоционалните състояния. Осъзнати и устойчиви емоции водят до контрол при взимане на решения, решаване на проблеми, запомняне и припомняне, поставяне и постигане на цели, взаимоотношения с деца, близки, колеги и себе си.

 

Техника “Закотвянеза предизвикване на позитивно усещане :

 1.  Представете си филмов екран непосредствено пред Вас, за да можете да видите мислите си, и един лост, свързан с нещата, които виждате на екрана.
 1.  Мислено се върнете към много хубаво преживяване. Изпитайте чувствата, които сте изпитвали тогава.
 1.  Представете си, че образът става все по-голям, по-близък и по-ярък, докато чувствата се засилват. Когато това се случи си представете лост, на който пише “забавление” и бавно го повдигнете.
 1.  Докато го плъзгате нагоре със скорост, която съответства на промените във вашата физиология и чувства, позволете на развеселяващия спомен да се приближи още повече, като стане по-голям и по-ярък.
 1.  Добавете му цвят. Накарайте го да светне. Вгледайте се в детайлите.
 1.  Чуйте глас в съзнанието, който да казва : “Нека забавлението започне сега”!
 1.  Насладете се на това усещане за минута-две. После дръпнете лоста в първоначалното му положение и оставете тялото си да се върне в по-неутрално положение.
 1.  За да се уверите, че закотвянето е било успешно, спрете за миг и отново хванете лоста, като го завъртите нагоре и си кажете: “Нека забавлението започне сега.” Трябва да изпаднете в предишното възторжено състояние.

 

Техника Линия на Времето :

 1.  Определете линията на времето на пода и мислено отбележете къде се намират миналото, настоящето и бъдещето.
 1.  Застанете върху линията на времето в настоящето, там, където го усещате, и опишете своето физическо и психическо състояние. Отбележете, ако чувствате дискомфорт или психологически проблем.
 1.  Слезте от линията на времето , стъпете в “канавката” и опишете желаното състояние. Най-напред си се представете отстрани в състоянието, в което бихте желали да бъдете. После застанете на линията на времето в бъдещето, в точката, където сте решили проблема и сте получили желаното. Асоциирайте себе си със желаното състояние. Опишете какво чувствате, виждате и чувате, намирайки се в това състояние.
 1.  Върнете се в точката на бъдещето на линията на времето. Асоцирайте се в това състояние. Определете какви ще бъдат последствията за вас и другите, ако постигнете целта си.
 1.  Обърнете се с лице към миналото, намирайки се в позитивно, уверено състояние, запазвайки това състояние се движете назад по линията на времето в своето минало, докато откриете причината за възникването на проблема.
 1.  Слезте от линията на времето в канавката и наблюдавайки себе си от дистанция, определете ресурсите, които биха ви били нужни тогава, за да преживеете това състояние.
 1.  След като се убедите, че разполагате с всички необходими ви ресурси, застанете на линията на времето и бавно минете напред в настоящето.
 1.  Намирайки се в “канавката”, намерете върху линията на времето мястото в бъдещето, където вие сте успели, а травмата от миналото вече не ви пречи. После застанете върху линията на времето и преживейте новото състояние.

 

Техника за елиминиране на негативните усещания :

 1.  Помислете за етап от живота си, когато сте се чувствали в безизходица или блокирани – нещо, което ви създава лоши усещания и ограничава поведението ви.
 1.  Представете си, че го гледате на екран и държите бутона за яркостта. После с едно бързо движение завъртете яркостта докрай, за да го заличите напълно.
 1.  Направете го отново. Представете си онова нещо, което ви е накарало да се почувствате зле в онази ситуация, и го заличете много бързо.
 1.  Повторете предходните стъпки два или три пъти, докато започне да става от само себе си.
 1.  Вземете невероятното усещане, с което работехте преди, и докато си представяте трудната ситуация в бъдещето, отново заличете негативния образ и завъртете наоколо това много хубаво усещане.
 1.  Чуйте как вътрешния ви глас ви казва “ Никога вече”!
 1.  Фокусирайте се върху хубавото усещане, което се върти все по-бързо в тялото ви – и обърнете внимание какво ще се случи докато тялото ви се изпълва с невероятно усещане за благосъстояние.
 1.  Разтърсете тялото си, за да излезете от това състояние и се върнете отново в неутрално състояние.
 1.  За да се уверите, че тази ситуация действа автоматично си представете за негативната ситуация и вижте как я възприемате. Можете ли да си представите да се чувствате зле?

Магнифисонз.com  – Всеки ден нови статии за култура и изкуство. Потърсете още на главната страницa и в категориите.

 

Тактики за Управление на впечатлението (психология)

vpechatlenie 2

––––––––––––––––––––––

20 тактики, чрез които манипулаторите въздействат на емоциите и мислите ни в междуличностните отношения.

manipulation-FI02-759x419

––––––––––––––––––––––

33 цитата на Фройд – Никога една параноя не е напълно безпочвена.

FROID

––––––––––––––––––––––

Ана Фройд – защитните механизми на Аза

ana froid

––––––––––––––––––––––

Как стиловете на привързаност влияят на отношенията ни като възрастни? Теорията на Джон Боулби

DZION BOLBI

––––––––––––––––––––––

Виктор Франкъл . Как да оцелеем в най-тежките моменти чрез откриването на смисъл?

FRANLKUL22

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *