Робърт Мичъм – Нощта на ловеца / цитати и биография

Робърт Мичъм (на английски: Robert Mitchum), е американски филмов актьор, роден през 1917 година, починал през 1997година.

night_of_the_hunter

Смятан от филмовите критици за един от водещите и емблематични актьори от т.нар. „златен класически период“ на Холивуд, Мичъм е наречен от журналиста Роджър Ебърт – „душата на жанра филм ноар“. Филмовият институт на САЩ му отрежда място в списъка си „100 години Американски филмов институт… 100 звезди“.

Едва ли има киноманиак, който да се нарече такъв, без да е гледал „Нощта на ловеца“. Една гениално изиграна роля, където Мичъм влиза в ролята на пътуващ свещенник психопат, който прелъстява вдовица, с цел да получи пари, откраднати преди това от мъжа й, който е осъден на смърт.

FASSBINDER_TOP_TEN_Night_of_Hunter-1455830197-726x388

Роден е като Робърт Чарлс Дърман Мичъм на 6 август 1917 година в град Бриджпорт, щат Кънектикът. Майка му – Ан Хариет, дъщеря на морски капитан, е норвежка имигрантка. Баща му – Джеймс Томас Мичъм, работи в корабостроителница и в железопътния транспорт. Има по-голяма сестра – Анет, родена през 1913 година, която е известна като Джулиет Мичъм през кариерата си като актриса. В началото на 1919 година, когато малкият Робърт е само 2-годишен, баща му загива при трудова злополука в железницата в Чарлстън, Южна Каролина. Майка му получава правителствена пенсия, като компенсация и едновременно с това разбира, че е отново бременна от починалия си съпруг. Ан Мичъм се завръща при семейството си в Кънектикът, където се омъжва повторно за бивш британски офицер от армията, който ѝ помага да се грижи за децата си. През септември 1919 година се ражда вторият ѝ син – Джон.

Hundreds more Robert Mitchum pictures, plus thousands of others at www.morethings.com/pictures

По време на детството си, Робърт Мичъм има репутацията на голям палавник, тъй като постоянно е въвличан в юмручни боеве и други пакости. Когато е 12-годишен, майка му го изпраща да живее при дядо си и баба си във Фелтън, Делауеър, където обаче бързо е изключен от училище за препирни с директора. Година по-късно, през 1930, той се премества заедно със сестра си в Ню Йорк но и тук е изключен от училището „Haaran High School“. Тогава Мичъм зарязва всичко и започва да обикаля страната с железницата, работейки най-различни неща, като копач на канавки и професионален боксьор. На 14-годишна възраст, той е арестуван в Савана, Джорджия за скитничество и е изпратен в трудов лагер. Младежът успява да избяга от лагера и се завръща при семейството си в Делауеър. През 1936 година, Мичъм пристига със сестра си Джули в Лонг Бийч,Калифорния. Скоро след това, цялото семейство се присъединява към тях. По това време, Робърт работи като анонимен писател за астролога Карол Райтър. Точно сестра му го убеждава да се присъедини заедно с нея към местната театрална група. През годините прекарани в театъра на Лонг Бийч, Мичъм работи като сценичен работник и от време на време поема малки роли в някои постановки.

ЦИТАТИ :

„Щом няма да слушат какво им се говори, убийте ги. Пуснете им атомната бомба.“  – за войната във Виетнам.

„Разбира се, че се радвам да видя Джон Уейн с „Оскар“… Зарадвах се и на дебелата лелка, която спечели кадилака в телевизионната игра.“

„Оцелях, защото работя за малко пари и не губя времето на хората.“

„Всичките са джуджета“ – за Ал Пачино, Робърт де Ниро и Джак Никълсън.

„Хората печелят прекалено много в киното. По-добре да помагаме повече на докторите или дори музикантите.“

„Сега младите говорят само за методи в актьорската игра и мотивация. По мое време си говорихме само за секс и прекалено многото извънредни часове работа.“

„Никога няма да повярвам, че има такова нещо като велик актьор.“

„Какво гледам преди да приема да участвам в някой филм? Колко са почивните дни.“

„Единствената разлика между мен и другите актьори е, че съм прекарал повече време в затвора.“

night_of_the_hunter_clapperboard

„Първоначално исках да стана сексуален маниак, но не можах да мина физическите тестове.“

„Филмите ме отегчават, особено моите.“

„Имам същата нагласа като в началото на кариерата си. Не съм променил нищо, освен бельото си.“

„Хората мислят, че имам интересна походка. По дяволите – аз просто се опитвам да си глътна корема.“

„Имам два актьорски стила – с или без кон.“

„Не можеш да угодиш на някои хора. Номерът е да не се и опитваш.“

Hunter2

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *