Митичният диамант „Регент“

Диамантът „Регент“, наричан още „Пит Регент“, тежи 410 карата (82 грама) и е намерен през 1700 или 1701 г. в Индия.

regent diamant

Легендата разказва, че робът, който открил елмаза, решил да го скрие и да го продаде. Затова разрязал крака си и скрил елмаза в раната. На брега на река Ганг обаче се наложило да сподели тайната с лодкаря, защото нямал с какво да му плати. Робът обещал да се издължи, след като продаде елмаза. Така и не изпълнил уговорката, защото лодкарят го убил с веслото в средата на реката. В пристанището убиецът продал за 1 000 фунта елмаза и пропил парите, но съвестта му проговорила и той се обесил.

По-късно скъпоценният камък станал собственост на английския губернатор на град Мадрас, бившия пират Томас Пит, а според други легенди — Уилям Пит. Той купил елмаз „като чиста вода“, с размери 30 х 29 х 19 мм, за 20 000 фунта стерлинги от местния ювелир и го дал за обработка.

regent

Брилянтът придобил форма на костилка от праскова и бил отнесен в Лондон, където Пит го продал през 1717 г. на регента наФранция — Орлеанския херцог за 125 000 фунта стерлинги. От този момент бил наречен „Регент“.

Украсявал е ефеса на шпагата на Наполеон. През 1799 г. той заложил брилянта, за да извърши преврат и да стане първия консул на Франция. По-късно, като император, Наполеон откупил брилянта.

След заточаването на Наполеон „Регент“ отново влиза в кралската съкровищница и не излиза оттам до 1940 г. въпреки многобройните икономически кризи, заради които много ценности от хазната на Франция я напуснали или били ту залагани, ту откупувани. През 1940 г. брилянтът „Регент“ бил скрит от нацистите, като бил зазидан в полицата над камина на замъка Шабор.

regent-19

Сега „Регент“ се пази във френския музей Лувър. След последната обработка теглото на брилянта е 27,35 грама, а стойността му възлиза на 3 милиона щатски долара.

napoleone

regente

„Ако на света има четирима души, трябва да направим така, че да има диаманти само за двама от тях. Хората обожават всичко, което ги заслeпява и е безполезно, както в личните си отношения, така и в живота. Диаматите например не служат за нищо, а от торта поникват цветя.“ Сесил Роудс – човекът наложил с хитрост, измама и гений диамантеният стандарт.


Още за знаменитите диаманти :

Притежанието на огромен диамант е безспорен символ на престиж особено за тези, които искат да демонстрират своеобразната си принадлежност към най-висшата част от хайлайфа. Сред притежателите фигурират кралски особи, петролни магнати и множество подобни изключително заможни хора. Често скъпоценностите са свързани с невероятни истории за живота на елита на обществото преди столетия.
Типичен пример за това е „Орлов“, който в наши дни се съхранява в Москва. Скъпоценният камък е оформен като роза, а за негова родина се посочва Индия.
Легендата гласи, че „Орлов“ е изпълнявал функцията на едното от двете очи на статуя в началото на XVIII век. Французин успява да го задигне от местните и диамантът поема по неведомите търговски пътища, за да се окаже в Амстердам, където по това време се намира граф Григорий Орлов. Любовник на императрица Екатерина Велика, той търси начин да поднови отношенията си с нея.
Графът откупва 300-каратовия диамант за да го подари на своята любима, но това в крайна сметка не връща нейната любов. Камъкът е на косъм от попадане във френски ръце през 1812 г., когато Наполеон напредва към Москва. Опитът на негов войник да докосне „Орлов“ обаче довежда до проклятие на цялата армия. Поне според легендите…
Самият Наполеон украсява своята сабя с диаманта – „Регент“. Според мнозина, това е най-красивият диамант в света въпреки своите „само“ 140 карата (след обработките). След походите на Наполеон „Регент“ става притежание на Шарл X.
Друго кралско бижу е английският „Кохинор“ (което значи „планина от светлина“). Той е един от най-старите известни обработени диаманти – корените му са проследени до 1304 г. Скъпоценният камък непрекъснато преминава от едни владетелски ръце в други. След разпадането на Персийската империя
„Кохинор“ достига до Индия.

Kohinoor-Diamond-min
През 1850 г. 108-каратовият диамант е представен на кралица Виктория. В наши дни той е част от английската корона.

Pkt 1202 - 39085 LP3D QUEEN MOTHER ROYAL BOOK MAY 1937 CORONATION DAY 1937 Queen Elizabeth with Princess Elizabeth acknowledging crowds cheers after return to Palace from the Abbey.
Ценителите на елитните накити знаят, че много от най-известните бижута и скъпоценни камъни внезапно „потъват“ в земята. Така те украсяват частни колекции или завинаги изчезват, каквато често е съдбата на открадналите ги разбойници, особено преди повече от 200 години. Добър пример за това е „Сенси“ (55 карата). Той неколкократно сменя своя собственик между английски и френски короновани особи, като негов последен притежател е английският крал Джеймс I. Съдбата на „Сенси“ след Френската революция е неизвестна
Има и случаи, когато мнозина съжаляват за това, че някога са се интересували от даден диамант. „Синята надежда“ е едно от най-иронично наречените безбожно скъпи придобивки в историята. Първоначално той е част от френските кралски бижута, но след падането на монархията собственикът се сменя. Синът на английския банкер, закупил „Надежда“-та, скоро след това фалира и суеверният му баща побързва да се отърве от диаманта. Взема го заможна американска вдовица, която впоследствие преживява всевъзможни нещастия – обеднява, единственото й дете е убито по случайност, семейството й се разбива. Всичко това довежда до нейното самоубийство. Е, както е известно, „богатите също плачат“…


Диамантения Томас Пит (на английски: Thomas Pitt) е британски предприемач, участвал активно в търговията с Индия.

Томас Пит
британски предприемач

Роден
5 юли 1653 г.
Блендфорд Сейнт Мери,Великобритания
Починал
28 април 1726 г. (72 г.)
Суалоуфилд, Великобритания

През 1674 Томас Пит започва търговска дейност в индийския град Баласор без разрешение на монополната Британска източноиндийска компания. Под натиска на Компанията през 1683 той e арестуван, а през 1687 му е наложена глоба. През1689 Томас Пит е избран в британския парламент, а през 1693 отново заминава за Азия. Не успявайки да прекрати дейността му, Източноиндийската компания го привлича на своя служба и през 1694 го назначава за губернатор на Мадрас, където остава до 1709.

Томас Пит става известен като Диамантения Пит, след като придобива един особено ценен диамант и го продава с голяма печалба на френския регент Филип Орлеански. Днес диамантът е известен като Регент и е изложен в Лувъра в Париж.

Пит е женен за англоиндийката Джейн Инис и е прадядо на известния политик Уилям Пит-старши.


Сходни статии в Магнифисонз : 

Ханс Ван Меегерен – митичният фалшификатор на картини

VanMeegeren1945-1024x597

“Авторско фалшифициране” – или как най-добрите фалшификатори печелят легално

Daniele_Donde_6241

Аристотел Онасис, един момък от Смирна

Onasis_191_11

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *