Пиер Карден – „Дънково? Дънковото е деструктивно. То е диктатор!“

Пиер Карден (на френски: Pierre Cardin, на италиански: Pietro Cardin) е френски моделиер от италиански произход, едно от най-влиятелните и известни имена в историята на модата.

Pierre_Cardin_1978

Пиер Карден в модната индустрия

  • Пиер КарденВместо обичайните помпозни тоалети за аристокрацията, Пиер Карден се насочва към семплата конфекция.Така става първият френски дизайнер, който представя прет-а-порте колекция през 1959 година.  
  • Формулата на успеха според Пиер Карден е в основата на съвременния моден маркетинг:колекции висша мода за подиума + колекции прет-а-порте за магазините.
  • През 1954 лансира роклята тип „балон“.
  • През 1972 и 1973 г има сътрудничество с AMC (American Motors Corporation) за дизайн на интериора на серия автомобили.
  • През 1981 година отваря веригите ресторанти и хотели Maxim’s restaurants и Maxim’s hotels, както и хранителни продукти под същото име. 
  • През 2001 година Пиер Карден купува руините на замъка Лакост, който някога е бил обитаван от Маркиз дьо Сад, реновира една част и организира музикални фестивали там.

Не можем да не признаем, че едни от най-великите модни дизайнери в света са французи, но можем да прибавим още едно име, което без съмнение влиза в тази категория. Френският моделиер Пиер Карден е от италиански произход и е роден през 1922г. близо до Тревизо (Италия).

Едва на 14год. възраст напуска родителите си започва да се учи да шие. През 1944г. вече е в Париж, а три години след това той шие костюмите на филма „Красавицата и звярът”. Работи при Пакен, Шиапарели и Диор, през 1950г. той създава и модната къща „Pierre Cardin”.

През 1953г. създава първата си колекция за висшата мода и успехът е гарантиран. През 1954г. отваря първият си бутик наречен „Ева”. Най-голяма успех имат роклите „балон”, който показват големия талант на дизайнера. Изглежда, че идеята му е една от най-иновативните, тъй като роклята е все още актуална, както и „балон” ефектът.

8th April 1965: French fashion designer Pierre Cardin who opened his own fashion house in 1953. (Photo by Reg Lancaster/Express/Getty Images)

Когато се завръща в Париж през 1957г., отваря и първия си мъжки бутик „Адам”, като създава и първата си колекция за мъже.

„Аз съм направил всичко! Аз дори имам собствена вода! Ще направя парфюми, сардини. Защо не? По време на войната бих предпочел да вдишвам аромата на сардини, отколкото на парфюм. Ако някой ме помоли да направя тоалетна хартия, ще го направя. Защо не?”

В началото на 60-те год. дрехите на дизайнера са вдъхновени от науката, от научната фантастика, телевизионни сериали, първите стъпки на човек на Луната, и създава готови за носене унисекс дрехи – „Cosmocorps”.

Дизайнерът използва симетрични материи в своите творения, смесване на различни цветове, смели щампи, създава авангардно облекло – роклите балон и роклята с обръчи.

“Най-добрият ми спомен е облечен в скафандър, идентичен с този на с Нийл Армстронг”

Карден може да не стига до Луната, но определено премина доста граници да се доближи до нея. Той е първият, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия. Предпочита абстрактния, геометричен дизайн.

„Дънково? Дънковото е деструктивно. То е диктатор! Унищожава креативността! Дънковото трябва да бъде спряно.“

През 1966г. Пиер Карден създава и модна линия за деца, чиято първа колекция е представена в Париж. Няколко години след това „гуруто на модата” провежда модно ревю в културния дворец в Пекин, съставено от различни националности.

Модната къща се превръща в модна империя. Има над 500 патента, а големият брой лицензирани продукти са от най-различни видове като мебели, тигани за пържене, минерална вода, дори и автомобили, за които е помогнал в интериора.

В началото на 80-те години отваря верига ресторанти и хотели с името „Maxim”, а в началото на 21в. става собственик на замък в Лакост във Франция. Той е собственик на голяма част от областта, която е станала курортно място.

„Аз имам име, трябва да се възползвам от него. Името ми е по-важно от мен самия.“

French couturier Pierre Cardin and actress Jeanne Moreau july 31, 1964

Бях първият човек, който демократизира модата, който постави инициалите си върху дрехите.”

Часовниците са едно от тези невероятни творения. Карден е един от най-известните дизайнери на часовници, защото моделите му са атрактивни и доказват защо създателят им е толкова популярен.

Класическите елементи се съчетават с модерна визия, те са актуални в дълъг период от време. Задвижват се от висококачествени швейцарски механизми, които гарантират качеството им.

Освен модерната визия те са създадени в установените стандарти в сферата на производството на часовници. Но не може да се отрече, че другото характерно за тях е и достъпната им цена.

В началото моделите са класически и изчистени, но в последствие се залага и на по-смелия стил, дизайнерът добавя различна декорация и скъпоценни камъни.

Марката предлага дамски и мъжки модели с различни циферблати и инкрустирани елементи в зависимост от вкуса на клиента.

Така не само заради известността на дизайнера, но и заради качеството на продукта, марката часовници е една от най-известните и продаваните в света.

Пиер Карден създава първия си парфюм през 1981г. – „Шок” предназначен за жени, а на следващата година създава и аромата „Енигма” специално за силния пол. Същата година е и приет за член на Академията на изящните изкуства.

pierr yv

Колекцията му от изкуства обединява изкуство, стил и мода, превръщайки го в незаменим аксесоар.

„Елегантна е само онази жена, която умее да носи бижута.”

„Бащата на провокацията” е носител на многобройни международни награди с различни сфери – на изкуството, икономиката, дипломацията. Той дори е почетен посланик към ЮНЕСКО.

Музей в Париж носи собственото му име и дори разполага с негови експонати. Такива могат да се видят в експозициите на музея в Албърт и Виктория в Лондон. В края на 70-те години открива галерията „Еволю-Всион”.

През декември 1982 годи­на открива изложба на „Бел Епок“ в Метрополитън мюзиъм – Ню Йорк, а през 1983 – в Москва.

Получава наградата „Командир на ордена на заслуги” на Република Италия през 1975г., става офицер на Почетния легион през 1991г. През 1977, 1979 и 1982г. печели награди за висша мода „Златен напръстник”.

Стилът на дизайнера е иновативен, не се страхува да експериментира. Очертани дрехи, флоуресцентни цветове или ярки щампи – все пак дизайнерът изумява своите почитатели.

pierr 5

Въпреки това още от началото на своята кариера той се насочва към семплата конфекция.Така той става първият дизайнер, който представя прет-а-порте (готови за носене; модни, но фабрично изработени дрехи по стандартни размери) колекция през 1959г.

Той се задържа най-дълго в модата, цели 70 години. Пиер Кардин е един от най-влиятелните и богати дизайнери на тази епоха. Невероятната бройка от негови продукти говори за превземане не само на модните върхове.

Карден отваря бутици в най-известните световни столици, но и по-малките градове биват удостоени с честта в тях да има един от великите бутици на френския дизайнер. Биографията му е внушителна, а успехите ненадминати.

Човекът-хамелион успява да се приспособи освен в модната сцена – в икономиката, в бизнеса, дори и в литературата – през 2005г. представя новата си книга „Pierre Cardin Evolution”.

Днес той продължава да радва феновете си и не смята да слиза от световната сцена, която му е утвърдила най-високия си връх.

„Не ми се умира. Постигнах всичко. Обиколих света, събрах мъдростта на първите интелектуалци на моето време, срещнах се с Пикасо. Има още какво да направя през живота си.”

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *