20 тактики, чрез които манипулаторите въздействат на емоциите и мислите ни в междуличностните отношения.

manipulation

Автор : Диляна Велева / magnifisonz.com

Психологическата манипулация може да бъде дефинирана като упражняване на влияние чрез емоционално и умствено изкривяване на перцепциите на манипулирания с цел контрол, власт и получаване на привилегии. Манипулаторите използват съзнателни тактики за постигане на целите си. Един от начините да се защитим от тях е да се научим да разпознаваме тактиките, които те умело използват, за да ни въздействат.

  1. Тактика на проектиране на вината – Това е склонността на манипулаторите да обвиняват другите и обстоятелствата (ситуацията) за собствените грешки и провали. Манипулативният индивид го прави напълно съзнателно. По този начин той бяга от собствената си отговорност. Понякога, в разговорите, те привличат вниманието ни на уникално трудните обстоятелства, в които са били поставени. Те изпускат собствения принос в  в ситуацията.

2. Тактика на жертвата – Манипулаторите често се маскират в ролята на жертва .Те рядко се чувстват наистина така, но силно искат останалите да ги виждат като ранени и страдащи. Те са се научили много добре да управляват чувството на жертвеност в своя полза. Целта им е да предизвикат симпатия у другите, която да използват на по-късен етап за своя емоционална изгода.

3. Тактика на минимизацията – Когато се използва тази техника манипулативният индивид се опитва да ни убеди, че грешките, които е направил, не са толкова големи и нараняващи ни .Те представят грешките, които са направили, като съвсем банални. Използват механизма на тривиализацията, за да омаловажат последствията от тях. Манипулаторите могат да признаят за една много малка част от направеното (обикновено най-малката). Те се опитват да управляват впечатлението ни в посока омаловажаване на сериозността на стореното. Проблемът е, че когато се подценяват грешките, често тяхното поведение се възпроизвежда отново и отново. Тази техника понякога се облича в думи като ”Какво толкова е станало?” ; “ На всички се случва да грешим”.

4. Тактика на засрамването – При тази техника ще използват всичките си усилия да се почувстваме засрамени от това, че ги обвиняваме неправомерно за направеното от тях.

5. Тактика на постоянните извинения – При тази техника манипулаторите ни се извиняват често и се опитват да ни убедят, че това повече никога няма да се повтори. Целта им е да отклонят вниманието ни от станалото и да ни фокусират в картината на едно безоблачно бъдеще.

  1.  Tактика на отричането от думите – При тази техника първоначално манипулаторите казват нещо, а малко по-късно се отричат от думите си. Карат ни да се чувстваме така сякаш трябва да си водим записки, когато разговаряме с тях.

manipulation-FI02-759x419

7. Тактика на непоемането на отговорност – При нея те обикновено отказват да поемат всякаква отговорност за постъпките си. Грешките се дължат изцяло на външните обстоятелства и на случайното стечение на събитията.

8. Тактика на предизвиканото съчувствие – При тази тактика в каквото и трудна ситуация да попаднем, те ще се опитат да ни убедят, че са  преживели много повече от нас като напълно отричат силата и валидността на нашите собствени чувства. Ние се чувстваме сякаш нямаме право на собствени емоции. Тази тактика се облича в думи като ”А ако знаеш на мен какво ми се случи”…

9. Тактика на подправеното невежество – При тази тактика манипулаторите ще се опитат да ни убедят, че не са имали абсолютно никаква информация за ситуацията, в която са попаднали. Играели са напълно на сляпо.По този начин те се опитват да ни вкарат в ролята на фалшиви обвинители.Тази техника се облиза в думи като : “Не знаех че…”

10. Тактика на ласкателството – При нея чрез правене на постоянни комплименти манипулаторите се опитват да ни обвържат емоционално към тях. Те използват нашата собствена потребност да бъдем харесвани и обичани. Ние се привързваме по-лесно към огледалата, които ни отразяват позитивно и те много добре знаят това. Целта е да станем напълно лоялни към тях.

11. Тактика на “празните” думи – При тази техника манипулаторът ще ни казва точно нещата, които ние искаме да чуем. Ще използва нашата силна нужда от любов, за да ни направи емоционално зависими от него. Постоянно ни обяснява как винаги ще ни обича, колко уникални и единствени сме за него, как сме първи и последни в живота му.

12. Тактика на отричане на реалността -При тази тактика манипулаторите са склонни да отричат реалността на стореното. Отричането на реалността е един от защитните механизми на Аза (по Ана Фройд), но разликата тук е, че те го правят напълно съзнателно, с цел да не носят последствия за действията си на по-късен етап.

PositiveOptions_Manipulation

13. Тактика на селективното забравяне – При тази тактика манипулаторът претендира, че е забравил нещо важно, което някога ни е казал или ние сме  споделили. И това се случва, когато казаното има връзка със сегашната ситуация и трябва да понесе негативни последствия в реалността.

14. Тактика на емоционалното отдръпване – Тази тактика включва отказа на манипулаторите да комуникират с нас. Често отказват дори да ни изслушат. Тази техника се използва като начин да ни накажат, за това, че сме ги обвинили неправомерно.Тя е една от най-болезнените за околните. При нея се чувстваме емоционално отхвърлени и самотни.

15. Тактика на отклоняването на вниманието – При нея когато попитаме за нещо важно манипулаторите често се опитват да отклонят вниманието ни в друга посока (тема). Започват разговора

16. Тактика на триангулацията – Манипулаторът въвежда трета страна в отношенията (мъж, жена, организация) като твърди, че там е силно желан и  положително оценяван. Идеята тук е да ни накара да се борим за него със всички наши възможни сили, като влагаме все – повече и повече във емоционални и материални  ресурси във връзката.

17. Тактика на манипулация на фактите – При нея манипулаторите са склонни постоянно да сглобяват фактите от реалността по желания от тях начин, с цел да ни създадат неправомерна картина на действителността. При нея фактите се вадят от реалния контекст, в който са се случили и се залепват по съвсем нов начин.

18. Тактика на помагането – Манипулаторите обикновено откликват бързо на нуждата ни от помощ. След това, обаче ще използват тази ситуация, за да ни накарат да се почувстваме много виновни. И дълго време ще изтъкват в разговорите ни колко много са направили за нас.Така, че да н карат в реалността да правим постоянно неща за тях, за да компенсираме неимоверните им усилия.

19. Тактика на споделената интимна информация – Манипулаторите често са склонни на много ранен етап от взаимоотношенията ни да  споделят твърде лична информация (често измислена), за да ни накарат да разкрием повече лична информация за нас самите. Тук те използват механизма на реципрочността – склонни сме да отвръщаме огледално на поведението на другия.

20. Тактика на лъжата чрез пропускане – При нея при възпроизвеждане на една ситуация, манипулаторът ще изпусне ключовите събития и тя ще стане съвсем различна в очите на слушателя.

1-financial-market-manipulation

Манипулаторите редят пред нас пъзела на реалността по желания от тях начин. Те умело използват нашата потребност от обич, разбиране и позитивно утвърждаване, за да постигат целите си. Важно е да бъдем будни за тези въздействия, за да можем да се защитим ефективно, защото  хармоничните отношения не се случват през контрола и зависимостта.


Още статии в Магнифисонз свързани с психология : 

Ерик Бърн – в нас живеят едновременно вътрешното Дете, Родителя и Възрастния.

Erik-Erikson-El-rebelde-que-cambió-el-psicoanálisis

Даниъл Канеман – Нобеловият лауреат, който промени начина по който разбираме човешкото мислене.

KANEMAN

Депресията се поражда от изкривени мисли за себе си, другите и света – Арън Бек

girl sits in depression on floor near the wall

33 цитата на Фройд – Никога една параноя не е напълно безпочвена.

FROID

Ана Фройд – защитните механизми на Аза

ana froid

Как стиловете на привързаност влияят на отношенията ни като възрастни? Теорията на Джон Боулби

DZION BOLBI

Виктор Франкъл . Как да оцелеем в най-тежките моменти чрез откриването на смисъл?

FRANLKUL22

Facebook Comments Box

One thought on “20 тактики, чрез които манипулаторите въздействат на емоциите и мислите ни в междуличностните отношения.”

  1. Тука не съществува оборване..това са болни хора с изключително егоистични пориви,няма чувство на вина важното е те да са добре .Рецептата е да стоиш на подходящо разстояние от тях ! Те обожават наивните личности и обикновено гледат да се обграждат с такива ! Като пиявици са … Бягай с 300 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *