Партньорските взаимоотношения – от физическото привличане до майсторството (психология)

kiss-love-lover-paris-Favim.com-635617

Автор : Диляна Велева / magnifisonz.com

Има различни формати, в които партньорските връзки се случват. Понякога сме привлечени физически , друг път интелектуално. Свързването по  различни начини е ключът към  процъфтяване на  нашите отношения. Тези нива  не са линеарна прогресия, а процес на постепенно  разширяване на Аза. Всяко от тях, както сезоните на живота, е път от самотата и разделеността към универсалното, от чувството за изолация до взаимното преплитане на идентичности. Дълбочината на контакта определя и това колко дълго една връзка ще издържи във времето. Ценно е на всяко едно ниво да си задаваме ключови въпроси, за да можем по-лесно да преминем подводните рифове във връзката ни.

  • Ниво на физическо свързване – физическа привлекателност и събудената страст са първото, което ни привлича в другия. Допирът,  докосването, са кратката пътека към близостта. На този етап е хубаво да обърнем внимание на ефекта на идеализацията. Когато някой силно   ни привлича сме склонни да проектираме върху него желаните от нас качества. Важно тук е да бъдем критични към нашите проекции. Въпросът, който да си зададем  на този етап е„ Не го ли идеализирам прекалено много? Имал/а ли съм достатъчно време да го опозная наистина? Страховете, коите се пораждат в нас е дали  сме достатъчно привлекателни физически и е важно партньорът да може да ни утвърди като желани.
  • Ментално свързване – На това ниво започваме да се откриваме психологически пред партньора. Границите започват да падат, във връзката ни все повече преобладава чувството за“ ние“. На това ниво разкриваме ценностната ни система към света. Хубаво е да видим кои от визиите ни за света се припокриват и кои се различават. Колкото повече сходства имаме, толкова е по-голям шанса връзката да се развие хармонично. На този етап , въпросите, които е хубаво да си зададем са „Имаме ли сходни идеи? Приемаме ли светът по сходен начин? Разбирам ли партньора си и чувствам ли се разбиран/а  от него?  На този етап е възможно е да се активира дълбокият ни страх от разкриване. Подсъзнателната ни логика е „ Ако ме отхвърлят, когато съм се разкрил, ще изоставят истинското ми АЗ.“ Много важно е да говорим за тези страхове пред партньора си, за да можем успешно да ги излекуваме.

 

  • Свързване чрез сърцето – Тук топлото привързване от предишните стадии преминава в чувство на силна свързаност . На това ниво можем да изпитаме наистина магията на любовта. Когато две съзнания се слеят в сърцето любовта от химична става алхимична. Въпросите, които е хубаво да  си задаваме на този етап са: “Мога ли да споделя най-дълбоките си чувства? Партньорът ни уважава ли ги тези чувства. Чувствам ли се сигурен с него? На това ниво сме много раними. Често се активират стари травми от изоставяния и е  възможно да станем много тревожни и да подлагаме любовта на партньора си постоянно под съмнение. Да искаме все повече доказателства за нея .Възможно е да започнем да изпитваме ревност.
  • Свързване чрез Майсторство – (Духовно ниво). Само единици стигат до тук.

Въпросите, които си задаваме на това ниво е „Колко дълбоко и съзнателно се свързваме един с друг? Способни ли сме наистина да прощаваме? До колко емпатично можем да се свързваме? Стигнем ли дотук шансът да се разделим с партньора ни е много малък.

Балансираното свързване на много нива е ключът към това нашите отношения да оцелеят във времето. Постигането на истинска интимност е въпрос и на дисциплина, на всекидневно правене на малки , последователни стъпки  към сърцето на другия. Всеки влиза във връзката със своя емоционална история . Много често тя е болезнена и трудна за преодоляване. Важно е да бъдем будни за трудностите, които ни предстоят в изграждането на мостове. И с много търпение да се опитаме да чуем емоционалния пулс на партньора си . Перспективата да се свържем на най-дълбоките си нива е едно от най-големите предизвикателства в живота. Пътят е дълъг, но усещането за истинска свързаност е най-красивото нещо, което може да ни се случи.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *