Източен вятър, западно сърце – Пърл Бък (биография и цитати)

Пърл Сидънстрайкър Бък (на английски: Pearl Sydenstricker Buck, моминско име Пърл Комфърт Сидънстрайкър, Pearl Comfort Sydenstricker) е американска писателка, радетелка за човешки права и феминистка, Нобелов лауреат за литературапрез 1938 година.

PEARL BUCK

 

Пърл Бък се ражда в САЩ, но отраства в Китай, където родителите ѝ са мисионери. Учи в Шанхай, след това завършва психология в Рандолф-Мейкън Уоманс Колидж в гр. Линсбърг, Вирджиния. След дипломирането си през 1914 година се завръща в Китай и става учителка в мисията. През 1917 година се омъжва за мисионера Джон Бък, с когото се развежда през 1935 година. Има втори брак с издателя на произведенията си Ричард Уолш през 1935 година, след което окончателно напуска Китай и се установява да живее в САЩ.

 • Учителства в мисията.
 • Преподава английска и американска литература в университета в гр. Нанкин
 • През 1925 – 1927 година специализира в престижния Корнелския университет в САЩ, където получава степен магистър по литература. Отново се завръща в Китай.
 • Първи литературни опити прави от най-ранна детска възраст. От началото на 20-те години публикува в американски списания статии за живота в Китай.
 • Първият публикуван роман „Източен вятър, западен вятър“ (East Wind: West Wind) през 1930 година претърпява три издания.
 • За втория си роман „Благодатна земя“ (The Good Earth) получава наградата „Пулицър“ през 1932 година. Темата отново е живота на хората в Китай и романа се отличава с простотата на стила, както и с това, че е написан в традицията на китайското народно творчество. Това е причината този роман да бъде наречен „притча за човешкия живот“.
 • След успеха с „Благодатна земя“ следват продълженията „Синове“ (Sons) – 1932 година и „Синът на Тигъра“ (A Hose Divided) през 1935 година. Тази трилогия е публикувана през 1935 година като „Земна къща“ (The House of Earth).
 • За 40 години професионална кариера с изключителен талант създава 80 творби, изгражда живи образи със стремежът им към човешко разбирателство, като преодоляват расовите различия и граници.

Пърл Бък е една изключителна жена, която освен с писателската си кариера, е известна с борбата си против социалното, расово и полово неравенство. Тя допринася много за промяната на начина, по който американците възприемат Китай, като разкрива в творчеството си бит, душевност и култура, толкова различни от западните. Дете на родители мисионери, детството на Бък преминава вКитай, а впоследствие тя отново се завръща и прекарва няколко години в страната.

Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 г. в Америка, но когато е само на 3 месеца родителите й се местят в Китай. Там е отгледана от китайка, която й разказва популярните китайски митове и легенди и запалва за първи път въображението на Пърл към тази необикновена страна. Когато е на 17 години, става доброволка в „Златната врата”, убежище за китайски робини и проститутки в Шанхай, и се сблъсква с тяхната тежка съдба.

iztochen viatur, zapaden viatur

Пак в Китай среща първия си съпруг Джон Бък, за когото се омъжва през 1917 година и следващите няколко години двамата прекарват в бедна селска провинция, която вдъхновява Бък за романа й „Благодатна земя”.  По време на брака им, Пърл ражда момиченце, Карол. Първата трагедия, която сполетява писателката е наложителната хистеректомия след раждането, като това я лишава от надеждите й за голямо семейство. Следващият тежък удар, който понася, е откритието, че Карол е умствено изостанала. Тези трагедии не сломяват борбения дух на Пърл Бък, която през 1930 година, издава първия си роман „Източен вятър, западен вятър”. Малко след това излиза и „Благодатна земя”, за която получава Пулицър през 1932 г. За огромно мое съжаление този й роман е издаден на български през 1939 година и сега може да се намери само като антикварно издание.

pavilion za jeniПърл Бък продължава да пише и издава още около 70 романа, като един от най-известните е „Павилион за жени”, една изключителна история, за любовта и човешкия дух (отново може да се намери само при антикварите). Тя пише още биографии, нехудожествена литература, разкази, както и много статии, свързани с правата на жените. През 1938 година получава Нобелова награда за литература за„богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните й шедьоври“. Тя е първата американка, която е удостоена с тази престижна награда.

До края на живота си Пърл Бък не престава да се бори за правата на малцинствата и жените. В личен план щастието й се усмихва, когато сключва брак за втори път с издателя си Ричард Уолш през 1935 година. Пърл Бък умира на 80 години от рак на белия дроб, след един дълъг и ползотворен живот.The Good Earth

Тя е сред основателите на първата международна агенция за осиновяване на деца от смесени раси. Пърл Бък привлича вниманието на американското общество върху расизма, сексуалната дискриминация и съдбата на деца, родени от азиатки и американски войници, които са били разположени в Азия – болезнени теми във време, в което все още е трудно да се говори за тях.

Думите не стигат да опишат величието на тази жена, която освен с литературните си успехи, ще бъде запомнена и с посвещаването си на редица социални каузи.

ЦИТАТИ :

 
 • Любовта умира едва когато развитието спре.
  Love dies only when growth stops. 
 • …Много отдавна беше разбрала, че престорената отстъпчивост е винаги по-силна от явната съпротива, а бързото признаване на грешката е вече доказателство за неоспоримата правдивост в останалите действия.Павилион за жени
 • Някои майки повече целуват, други повече се карат. Обичта им е една и съща. Повечето майки целуват и се карат едновременно.

  Добрият брак е този, който дава възможност за промяна и израстване на партньорите, както и на начина, по който те изразяват любовта си.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *