Лятото идва с „ягодова луна“ тази нощ

qgodova

Лятното слънцестоене, а с него и астрономическото лято, настъпва тази нощ – малко след 01:30 ч. на 21 юни. Този път то идва и с допълнителна изненада за любителите на небесните гледки – т.нар. „ягодова луна”.

Това е наименованието, дадено на пълнолунието през юни, но не заради цвета на луната, а защото съвпада с дните, в които в много от фермите за ягоди започва тяхната беритба.

Всъщност луната ще бъде оцветена не в тъмно червено или розово, а в топъл кехлибарен цвят.

В някои части на света това явление е наричано още „розова луна”, „луната на дългите нощи”, „гореща луна”, както и „медена луна”, защото съвпада с предпочитания за провеждане на сватби месец – юни.

Съвпадането на „ягодовата луна” със слънцестоенето всъщност е много рядко срещано явление – последното такова в Северното полукълбо е било наблюдавано през 1967 г.

Нещо повече – за първи път от 49 години насам събитието ще съвпадне с т.нар. „ягодова“ луна. Тези две явления протичат в един и същи ден приблизително веднъж на поколение.

Сама по себе си ягодовата луна не е рядкост. Така се нарича всяко пълнолуние през месец юни. Кръстена е по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон.

Слънцестоенето пък настъпва два пъти в годината. Веднъж през зимата и веднъж през лятото – когато нашата звезда престане да пътува на север и се насочи отново на юг.

В случая обаче е рядкост ягодовата луна да съвпадне с лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Последният път, когато двете явления са съвпаднали, е било през 1967 година. Те дават началото на прословутото „лято на любовта“. Следващият път, когато това ще се случи, е 21 юни 2062 г.

Затова за мнозина от нас днес е последният път, в който можем да видим двете астрономически събития едновременно.

Съвпадението на двете явления не единственото специално нещо. Тази вечер Луната ще има специфичен златист оттенък заради позицията си спрямо Слънцето. С други думи – тази нощ определено си заслужава да излезете навън и да погледнете към небето.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *