Робърт Стърнбърг – различните лица на любовта (психология)

Автор – Диляна Велева / magnifisonz.com

Любовта има различни лица. Понякога обичаме страстно, лудо, с телата си. До умопомрачение. Понякога любовта е тих пристан, когато заедно се радваме на това как цъфтят вишните през пролетта. Друг път се свързваме през мислите си .Или пък сме заедно, защото сме свикнали един с друг и сме си предвидими, и така управляваме собствената си несигурност. А понякога нещо в любовта ни липсва. Интуитивно усещаме празнотите и не знем как да ги запълним.

Теорията на американският професор по психология  Робърт Стърнбърг ( 1949 -) е  пътечка по която можем да тръгнем, за да видим метаморфозите на отношенията, един възможен обяснителен модел, който описва различните типове любов. Нарича се „триъгълна“, защото е се състои от смесването на три компонента – страст  (или физическо привличане), близост и ангажираност. От комбинацията на тези три страни на триъгълника се получават различните видове любов, които ще разгледаме .Компонентът близост се отнася до чувството на емоционална свързаност с партньора Близостта  е мост, които свързва две човешки същества през емоционалната близост. При компонентът страст имаме силно физическо привличане между партньорите. Това е светът на безкрайното желание.При ангажираността имаме осъзнато поемане на отговорност за връзката и конкретни стъпки, за това тя да продължи в бъдещето. На базата на съчетанието на трите компонента Стърбърг разграничава  различните типове любов.

Любовта като харесване .Понякога да обичаш е да харесваш някого. Да искаш да се споделиш. При този вид любов имаме  усещане за близост. Приятно ни е да общуваме, загрижени сме за емоционалния комфорт на другия.В този вид любов имаме само елемента интимност. Но липсва онази тръпка, която прави пеперудите в корема ни да пърхат при вида на любимия.Te се появяват когато имаме страстна любов. Това е любовта от пръв поглед. Маскира се под формата на многобройни телесни симптоми като – сърцебиене, виене на свят, разтреперване при вида на любимия.В пределите на страстната любов  телата ни изгарят един за друг.Не  можем да дишаме един без друг. Но без компонентите на интимността и ангажираността често прегаря бързо. Друг вид любов е празната любов. Една от най-разпространените в нашето общество.При нея страстта е увяхнала отдавна няма и интимност, но е останала ангажираността. И общото минало. Романтична любов -любовта на Ромео и Жулиета. При нея имаме и страст и интимност, но липсва дългосрочната ангажираност.При съчувстващата любов има интимност и ангажираност, но липсва страстта . И накрая най – съвършената любов.При пълната любов и трите компонента са в хармония. В съвременното общество тя се среща най-рядко. Тя е да можем да се доверим изцяло, да обгрижваме с нежност емоционалния  свят на партньора ,да споделяме мислите и чувствата му, да го желаем с тялото си и да чувстваме нужда да бъдем с него до края.На пътя.

Любовта е среща. На пресечени идентичности. В нея израстваме всеки ден… И се учим да летим. Има различни полети. Понякога летим в ниското с ранени крила. Друг път сме като орлите. Чертаем себе си във тюркоазеното небе на сбъдванията. Високо, високо.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *