Робърт Стърнбърг – различните лица на любовта (психология)

Автор – Диляна Велева / magnifisonz.com

Любовта има различни лица. Понякога обичаме страстно, лудо, с телата си. До умопомрачение. Понякога любовта е тих пристан, когато заедно се радваме на това как цъфтят вишните през пролетта. Друг път се свързваме през мислите си .Или пък сме заедно, защото сме свикнали един с друг и сме си предвидими, и така управляваме собствената си несигурност. А понякога нещо в любовта ни липсва. Интуитивно усещаме празнотите и не знем как да ги запълним.

Теорията на американският професор по психология  Робърт Стърнбърг ( 1949 -) е  пътечка по която можем да тръгнем, за да видим метаморфозите на отношенията, един възможен обяснителен модел, който описва различните типове любов. Нарича се „триъгълна“, защото е се състои от смесването на три компонента – страст  (или физическо привличане), близост и ангажираност. От комбинацията на тези три страни на триъгълника се получават различните видове любов, които ще разгледаме .Компонентът близост се отнася до чувството на емоционална свързаност с партньора Близостта  е мост, които свързва две човешки същества през емоционалната близост. При компонентът страст имаме силно физическо привличане между партньорите. Това е светът на безкрайното желание.При ангажираността имаме осъзнато поемане на отговорност за връзката и конкретни стъпки, за това тя да продължи в бъдещето. На базата на съчетанието на трите компонента Стърбърг разграничава  различните типове любов.

Любовта като харесване .Понякога да обичаш е да харесваш някого. Да искаш да се споделиш. При този вид любов имаме  усещане за близост. Приятно ни е да общуваме, загрижени сме за емоционалния комфорт на другия.В този вид любов имаме само елемента интимност. Но липсва онази тръпка, която прави пеперудите в корема ни да пърхат при вида на любимия.Te се появяват когато имаме страстна любов. Това е любовта от пръв поглед. Маскира се под формата на многобройни телесни симптоми като – сърцебиене, виене на свят, разтреперване при вида на любимия.В пределите на страстната любов  телата ни изгарят един за друг.Не  можем да дишаме един без друг. Но без компонентите на интимността и ангажираността често прегаря бързо. Друг вид любов е празната любов. Една от най-разпространените в нашето общество.При нея страстта е увяхнала отдавна няма и интимност, но е останала ангажираността. И общото минало. Романтична любов -любовта на Ромео и Жулиета. При нея имаме и страст и интимност, но липсва дългосрочната ангажираност.При съчувстващата любов има интимност и ангажираност, но липсва страстта . И накрая най – съвършената любов.При пълната любов и трите компонента са в хармония. В съвременното общество тя се среща най-рядко. Тя е да можем да се доверим изцяло, да обгрижваме с нежност емоционалния  свят на партньора ,да споделяме мислите и чувствата му, да го желаем с тялото си и да чувстваме нужда да бъдем с него до края.На пътя.

Любовта е среща. На пресечени идентичности. В нея израстваме всеки ден… И се учим да летим. Има различни полети. Понякога летим в ниското с ранени крила. Друг път сме като орлите. Чертаем себе си във тюркоазеното небе на сбъдванията. Високо, високо.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.