Десет знаменити пияници

Любовта към алкохола винаги е съпътствала най-талантлитливите, както и едни от най-могъщите хора.

BUKOWSKI

Чарлз Буковски последните десетина години се радва на по-голяма популярност, от когато и да било. Книгито му достигат най-високи тиражи особено в последните години. Полубиографичните му романи и разкази се радват на огромна популярност, където алтереото му Хенри Чинаски пиянства и живее извън рамките на конформизма, докато работи нископлатени професии, а междо махмурлуците си разсъждава за живота, жените, обществото и любовта.

Десето място

Елизабет Боуз-Лайън или по-известна на днешното поколение като майката на действащата кралица на Великобритания Елизабет Втора. Шотландка по произход, тя става съпруга на по-малкия син на Джордж Пети – Джордж Албърт, който сяда на престола след абдикацията на по-големия си брат Едуард през 1936 година. За нея клюката разказва, че на ден е изпивала една бутилка джин, но това не й попречи да изпълнява совите задължения, да бъде обичана от народа си и да доживее до 101 години. Веднъж, когато прислугата закъсняла с поднасянето на обичайния джин с тоник, тя се обърнала към гостите си с молба: „Дали някой от вас може да донесе на старата кралица нещо за пиене?”

Девето място

Уилям Шекспир, известен не само с творбите си, но и с любовта си към алкохола, по специално на уискито. Самият писател признава: „Пиша обикновено през нощта и винаги държа чаша с уиски в ръката си”.


Осмо място

Бети Дейвис, една от най-големите актриси в историята на Холивуд. Тя е известна сред колегите си със склонността си към чашката. За нея разказват, че всеки ден е опитвала многобройни коктейли, особено след като попрехвърлила годинките.

Седмо място

Още един представител на творческите бохемски среди – Уилям Клод Дукенфийлд, повече известен с творческия си псевдоним WC Fields. Комикът е известен с презрението си към кучета и деца и дрезгавия си провлечен говор. Той не се разделял с чашката дори на снимачната площадка. Пиенето на уиски обаче наричал „лимонада”. Веднъж, когато му поднесли разредено питие с лимонада, той се провикнал: ”Кой наля лимонада в моята лимонада?”

Шесто място

Александър Велики е бил в състояние да победи всички армии в тогавашния свят, но на 32 години бил убит от войниците си заради постоянно пиянство. Той устройвал оргии с много пиене до безпаметство, като най-известната от тях е завършила с опожаряването на двореца на Дарий в Персеполис, едно прекрасно творение на древността.

Пето място

Дороти Паркър американска писателка, издънка на фамилията Ротшилд, която обаче нарича „тъпа пасмина”. Любовта й към чашката е пословична. По думите на неин приятел „тя едва ли би искала да си има нещо общо с каквито и да било деца, защото те не пият.“ За сметка на това Дороти е душата на всяка компания с иронично-остроумните си забележки, които често карат събеседниците й да се превиват от смях. Животът й е един кръг от любовници и пиене.

Четвърто място

Франк Синатра е легенда както в музиката на миналия век, така и по отношение на любовта му към алкохола. Достатъчен е само един факт – той е пожелал да бъде погребан с бутилка „Джак Даниелс” в джоба. Почти всичките му фотографии от времето на музикалната му кариера са с чаша в ръка, макар никога тази чаша не е пълна догоре.

Трето място

Ърнест Хемингуей, писател за който един от най-близките му приятели Уилям Фокнър казва: ”Ърнест дойде в нашите среди с мотото, че човекът не съществува, докато не е пиян”. След като лекарите го предупредиха за опасността от прекомерната употреба на алкохол, през 1939 година той се опита да ограничи пиенето до три чаши уиски вечер, но се провали. Обичайният му режим включваше джин с чай на закуска, водка и вино на обяд и уиски вечер.

Второ място

Уинстън Чърчил, премиерът на Великобритания, който изведе страната си до победата във Втората световна война. Освен с това известен е и с жаждата си. На бюрото му винаги е имало чаша уиски, независимо от обстановката и задачите, които трябва да решава. Големи количества силен алкохол и шампанско пък са присъствали винаги на масата по време на обяда му.

Първо място

Борис Елцин, руският лидер който напълно олицетворяваше страната си ,включително и в пристрастяването си към алкохола. Той пие навсякъде, дори на дипломатически посещения и срещи. За илюстрация вижте видеото от речта му пред Белия дом и президента на САЩ Бил Клинтън.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *