Александър Шулгин – бащата на екстазито.

Александър Шулгин (Alexander Shulgin) е американски учен, химик, фармаколог, популяризирал веществото MDMA по-известно като екстази. Той също така е синтезирал над 230 психоактивни съставки и е автор (заедно със съпругата си) на книгите PiHKAL и TiHKAL, известни с подробната енциклопедична информация относно психоактивните вещества.

Александър Шулгин
американски химик, фармаколог

Роден
17 юни 1925 г.
Бъркли, Калифорния
Починал
2 юни 2014 г. (88 г.)
Лафайет, Калифорния, САЩ

Шулгин започва като студент по органична химия в Харвардския университет, но впоследствие завършвабиохимия в Университета Бъркли Калифорния. Спечелва докторска титла по фармакологията и психиатрия, привлечен от интереса си към тези науки.

През 50-те Шулгин за първи път опитва мескалин. Той е изключително вдъхновен от преживяното, това му дава нова посока и той започва работа с психоактивните вещества.

Поради близките му контакти с управители от Бюрото по наркотичните вещества (DEA), воденето на семинари с агентите от DEA и работата му, като консултант за правителствената организация, Шулгин получава лицензза откриване на собствена лаборатория (намираща се зад къщата му) и разрешение за работа със забранени вещества.

Изследвания

През 1967 една от студентките от групата на Шулгин го запознава с вещество, синтезирано през 1912 г. от немската компания „Мерк“. Веществото е получено при синтез на други субстанции, но се е смятало за безполезно и никога не е било използвано. Наречено е MDMA. Чрез нов вид синтез, препаратът е разпространен в психиатричните среди и хиляди други психотерапевти са запознати с MDMA и с новото му приложение, като средство за постигане на по-освободено мислене и говорене при психотерапия.

С малък кръг от приятели, Шулгин започва да изследва ефектите и на други психоактивни вещества, с които работи. Те създават нови методи за описание на техните ефекти върху психиката.

През 1994, след издаването на книгата PiHKAL и години след началото на масовото разспространение на екстази, Бюрото по наркотичните вещества затваря лобораторията на Шулгин.

Шулгин остава защитник на разумното използване на MDMA с психотерапевтични цели.

Шулгин е починал на 88-годишна възраст след изтощителна борба с от рак на черния дроб.

Фармакологът, известен с псевдонима „Саша“ е синтезирал и изпробвал над 200 психотропни препарата за нуждите на медицината. Той обаче е наречен „Кръстникът на екстази“ след като изобретява през 1976 г.нов метод за синтез на MDMA, най-чистата форма на синтетичния наркотик. Шулгин предава препарата на своя приятел, терапевта Лео Зеф, който започва да го прилага за сеанси при лечение на индивидуални емоционални състояния.

Скоро след утвърждаването на препарата, „екстази“ прониква в масовата култура от дискотеките на Ню Йорк и Чикаго, за да стигне чак до Ибиса и Британските острови.

Първата психоактивна молекула, която Шулгин създал, е на амфетамин, малко по-слаб от LSD, който се продавал на килограм за мотоциклетисти от нюйоркски аптекар. Скоро след това отношенията на фармаколога с търговската компания се влошили и специалистът направил своя лаборатория в Бъркли, Калифорния, за да съсредоточи усилията си върху производството на психотропни вещества.

„Почти всяка синтетично психотропно вещество е излязло от тази лаборатория“, гордо казвал самият Шулгин за себе си.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *