Карл Ландщайнер – един от най-важните хора в историята на медицината

KARLКарл Ландщайнер (на немски: Karl Landsteiner; * 14 юни 1868 в Баден до Виена; † 26 юни 1943 в Ню Йорк) е австрийскилекар, американски патолог и серолог.

През 1901 г. открива АБ0-системата на кръвната група, за което през 1930 г. получава Нобелова награда за физиология или медицина. През 1940 г. заедно с Александер Соломон Вийнер и Филип Левин открива резус-фактора.

От 1885 г. следва медицина във Виенския университет, който завършва през 1891 г. Получава американско гражданство през 1929 г. Свири отлично на пиано.

Едно от най-големите призвания в неговата кариера е свързано с Нобеловата награда за физика и медицина, който въпреки голямата конкуренция той успява да спечели през 1930г. Най-голямата причина за това е откриването на основните кръвни групи и създаването на системата ABO, която ги идентифицира и революционизира изцяло преливането на кръв и откриването на подобни клетки в човешкия организъм.

 

Eто и кои са най-любопитните факти свързани с кариерата на Карл Ландщайнер, които промениха медицината във вида, в който я познаваме и са плод на новото лого в търсачката на Google:

 

 

1. Най-същественият му принос към науката е свързан с това, че с неговото име се свързва първото в света разграничаване на две отделни кръвни групи и респективно, доказвайки, че те са различни, което се случва през 1900г.

 

2. Карл Ландщайнер също така има сериозна заслуга за разработването на съвременната система за класификация на кръвните групи на хората, което променя значително концепцията за съвременната медицина. От своя страна той успява да го направи като обръща внимание на присъствието на аглутини в организма.

 

 

3. Съвместен проект между него и Александър Уийнър относно „факторът Резус“ през 1937г. привлича огромно внимание сред техните колеги и тогавашната преса. Благодарение на техния общ труд се намира много по-ефективен начин за преливане на кръв, който вече да не застрашава пациентите.

 

4. Дългите му усилия допринасят значително за откриването и доказването на вируса полиомиелит, което се случва през 1909г. От своя страна това не е самостоятелно постижение, а проект, над който той работи с колегите си Константин Левадити и Ъруин Попър.

 

 

5. Не бива да забравяме, че най-големият връх в неговата кариера е свързан със спечелването на Нобеловата награда. Много хора мечтаят за този момент, но Карл Ландщайнер успява да го получи още докато е жив.

 

6. Постиженията в сферата на науката са причината той да получи посмъртно наградата Lasker Award през 1946г.

 

7. Не бива да забравяме и, че с неговото име се свързват редица статии и публикации във външни медии, които предизвикват неочакван за времето си интерес и са качени от Royal Academy of Scienses.

 

 

8. В сферата на бактериология Ландшайдер и Клара Ниг успяват след серия от експерименти в периода 1930-32 год. да открият как да третират Rickettsia Prowazekkii което е причинителя на тиф.

 

9. Невероятният ген и интелект, които той има са причината днес да бъде определян като баща на трансфузионната медицина. Сфера, която въпреки еволюцията на технологиите продължава да бъде свързана с неговата личност.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *