Аристотел Онасис, един момък от Смирна

Onasis_191_12Фтилия от рибарски лодки, наети от папараци, е обсадила този малък, около километър дълъг и доскоро див остров в Йонийско море, на запад от крайбрежието на Гърция. По бреговете му е разположена охрана от 200 души, която държи лодките и „водолазите”, всъщност маскирани папараци, на почетно разстояние от острова. Охраната на самолетната площадка вече е наредила на хеликоптер, нает от пресата и кръжащ над острова, незабавно да се отдалечи. На частното пристанище е акостирала една от най-луксозните яхти в света, шестата по големина (първите пет принадлежат на крале и президенти) – „Кристина”. Потънала в цветя и светлини, с червена пътека на мостика и хидроплан, готов да излети и изпълни всяка поръчка на собственика Аристотел Онасис. Само след минути той ще се отправи към малката си частна църква, огряна от стотици свещи, за да сключи православен брак с принцесата на Америка Жаклин Кенеди.

Годината е 1968-а. Предбрачният договор е вече подписан. Сред 173-те клаузи е записано, че Джаки не е длъжна да му роди дете. Ако Онасис я напусне, ще й плаща по 10 млн. долара за всяка година от брака. Ако Джаки реши да го напусне, ще получи само 20 млн. долара. В случай че Онасис умре пръв, тя ще получи 100 млн. долара. Записани са и „джобните” й пари: по 7000 долара за фризьори, масажисти, козметици, по 10 000 за дрехи, още 6000 за бодигардове. Месечно, разбира се.

Джаки се появява в къса дантелена рокля от Валентино, на ушите й греят огромни рубини във формата на сърце, сватбеният й подарък. Онасис е в тъмносин костюм и червена връзка. Тя е на 39, той е на 62. „Джаки, как можа?!” – заглавията в американската преса са безпощадни. Ватикана не одобрява този брак – Джаки е католичка. Америка също не одобрява Онасис, съден за данъчни измами в родината на убития президент Кенеди. Освен това е разведен, женкар, а кланът Кенеди го намира за вулгарен и парвеню. Публична тайна е, че е имал кратка връзка със сестрата на Джаки – Лий Радзивил, омъжена за принц. Само месеци преди Джаки да стане Онасис, е убит и Боби Кенеди, братът на президента и най-близкият човек на Джаки. И все пак…

Джаки и Ари – дали не е любов?

Онасис среща Жаклин и Джон Кенеди в началото на 50-те. Кани ги на яхтата си и дълго говори с Джон. Но намира време да разведе Джаки, за да й покаже своята гордост – 325 стъпки дългата яхта. Показва й мозайката, копие на фрески от древен Крит. С едно натискане на копчето мозайката потъва и отваря място на голям басейн. Деветте апартамента, кръстени на гръцки острови, са с огромни бани с позлатени кранове във формата на делфини. Край камината стоят златни лъвове от Древен Китай. Безценна колекция картини, сред които любимият на Ари Ел Греко, нефритена статуя на Буда, фонтани, стъклен покрив и бална зала за двеста гости на яхтата са гордостта на корабния магнат. Но най-голямата му гордост са бар столчетата. „Мадам, седите на най-големия пенис в света”, с лукава усмивка обявява Онасис. Столчетата, направени с кожа от пениси на китове, са повод той да разкаже за авантюрата си, предприета наскоро – лов на китове край бреговете на Антарктика и Перу, – едно от малкото начинания, които му носят само символична печалба. Ари е страхотен разказвач, магнетичен мъж. „Влюбена съм. Във вашата яхта, разбира се”, казва загадъчно Джаки.

Яхтата става мястото, на което тя скоро намира утеха и убежище – след смъртта на сина си Патрик през 1963 г., починал малко след раждането. Онасис е дискретен – тя е на яхтата със сестра си и много други гости, докато мъжът й е останал в Америка. Но Джаки не може да не забележи, че докато нейният Джон управлява Америка, Ари управлява света. При това – от борда на яхтата си.

Същата година, през ноември 1963 г., е убит Джон Кенеди. На погребението му присъства тесен кръг хора и… Онасис. Той ясно усеща презрението им. Винаги е бил наясно с човешките страсти. Скоро Джаки и Ари започват да се виждат – вечерят в Лондон и в любимия му гръцки ресторант „Миконос” в Ню Йорк. Той е чест гост в 19-стайния й апаратамент срещу Сентръл Парк. После вечерите прерастват в дълги уикенди в Париж. Всички забелязват, че тъжната принцеса се оживява в неговата компания. Говорят с часове, до сутринта. На една от тези срещи Онасис й предлага да се омъжи за него. Биографите на Онасис и Джаки твърдят, че двамата са били влюбени един в друг. Джаки е пленена от неговата жизненост, тя не познава по-свободен и по-екзотичен мъж, парадоксална смесица от проницателност и интуиция, от чувствителност и безпардонност.

Неговото богатство, по-голямо от националното богатство на Гърция, и неговата власт – на човек, за когото няма невъзможни неща, са силен афродизиак безспорно. Но Джаки е пленена от онова в него, което е покорявало жени като Калас, Ева Перон, Грета Гарбо – мъжката му харизма, неговото сърце на черен бик, душата му на воин. Джаки е слаба и елегантна, крехка и загадъчна. Той е доста по-нисък от нея, с къс торс и лъвска глава, с ослепително бяла усмивка и силен смях. Той е като стихията, която се разбива в скалите и отново и отново се надига. Той е като древногръцкия бог Хермес, за когото Омир пише: „Много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател на портите през нощта, такъв, който ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове.” Влюбен ли е бил в Джаки, или неговото мъжко тщестлавие го е тласкало към сватба с вдовицата на американския президент?

Onasis_191_13

35 години по-рано: миячът на съдове

В пристанището на Буенос Айрес има стотици като Аристотел Онасис – дошли в трюмовете на презокеанските кораби с няколко долара и големи мечти. Той е само на 17 години, с временен паспорт и с 60 долара, които му стигат за две седмици пансион и храна. Обикаля доковете в търсене на работа като хамалин. Предлагат му да мие съдове в кафене на пристанището. Работа като работа, приема я. Но продължава да търси. Винаги иска повече, отколкото Съдбата му предлага. За своите невръстни години е преживял много.

Роден е на 20 януари 1906 г. Майка му умира, когато е на 8, баща му се жени, преди да е минала година. Мащехата, слава богу, е любяща и добра, а бащата – богат търговец на тютюн. Произхождат от Мала Азия, по паспорти семейството са турци, по душа и корен – гърци. Затова когато почва Гръцко-турската война, баща му е арестуван, чичо му – обесен, а семейството бяга на остров Лесбос. Любимата баба на Ари, която го е отгледала и мечтае той да е свещеник, загива във войната – но не от турците, а от гръцки бандити.

Смирна, днешен Измир, в покрайнините  на която бащата Сократис Онасис е построил имение, е опожарена, гърците избити, цели църкви са подпалени, за да изгорят живи скритите в тях жени, деца и старци. Годината е 1920-а. Тогава Аристо е само на 14. Но познава града като петте си пръста, тъй като от 11-годишен работи във фирмата на баща си като куриер. Разнася сметки и писма, носи мостри от тютюна, който баща му продава, и често заделя малко тютюн за себе си. От най-хубавия, разбира се. Тютюнът си остава негова страст до края му – отначало ръчно свити цигари, после цигари негово собствено призводство от подбран тютюн, накрая – пури за колекционери. Познавайки града, успява да доставя алкохол тайно на турския генерал, настанил се във вилата на семейство Онасис.

Малкият Аристотел обикаля неуморно приятелите на баща си и благодарение на тях успява да изтегли от сметките му в Швейцария и Англия 100 000 долара. Тях дава за подкуп, за да освободи баща си от затвора. И успява. Но вместо да получи прегръдка от него, получава обвинение – можело е и за по-малко пари, дали пък не е заделил за себе си нещо. Въпреки че бащата добре е знаел, че Аристо е рискувал живота си, бил е уличен в подкуп и арестуван. Спасил се е с бягство от ареста, за да се скрие във военната зона на Щатите, при вицеконсула, също приятел на баща му. Смъртно обиден, Ари моли за 100 долара и билет до Буенос Айрес – Новия свят, където са се отправили много гърци бежанци от войната. За Оксфорд и учение вече не става и дума. Получава парите и заминава. Успява за месеца, през който пътува, да изхарчи само 40 долара. Заклева се никога повече да не иска пари от баща си. И удържа клетвата си.

Скоро получава работа в телефонна компания като заварчик благодарение на това, че за един месец, докато корабът пътува към Аржентина, е научил италиански. Вместо да спи в мизерния трюм на трета класа, Ари е помагал доброволно на италианците, които са поддържали машините на кораба. Спял е в машинното помещение, сам, далеч от вонята на мизерията и страха, и е попивал всичко. Още нещо се е заклел амбициозният младеж: никога, ама никога повече да не пътува в трета класа. За да работи в телефонната компания, е нужен не само италиански, а и испански. Всяка свободна минута момчето учи испански – в кафенето, в киното, на улицата. Онасис е имал феноменална памет. По-късно научил английски и немски, а френският му е перфектен благодарение на частните уроци вкъщи, които му е давала млада французойка. Тя впрочем го е научила и на други неща, които двамата са обсъждали на френски в леглото.

И така, младият Онасис работи през деня като заварчик, нощем поема смени като телефонист и винаги отива с книги и речници, за да учи. Още оттогава за сън са му били достатъчни не повече от 3-4 часа. До края на живота си Онасис смята, че сънят е изгубено време. За 6 месеца в Буенос Айрес спестява почти 1000 долара. Добри пари за онези времена. Неговата спестовност, не стиснатост, става пословична. И го следва цял живот.

Аристо, непреодолимият

Съдбата обича смелите, това е научил Аристо от баща си. И затова рискува – набелязва една тютюнева компания и започва да стои с часове пред сградата, докато разбере кой е шефът там. Един ден се спуска към него и моли за среща. Има нещо в това мургаво момче – сила, решителност, харизма, която кара аржентинеца да седне с него на една маса. И Онасис прави първата сделка в живота си – убеждава непознатия мъж да купи от него първокласен тютюн, не кубински, а турски, български или гръцки – по-мек, по-ароматен, по-евтин. Цената на тази сделка е 10 000 долара. Разтревожените аржентински домакини никога повече няма да чуят в слушалката плътния, силен и едновременно мек глас на гърка.

Само след две години една трета от тютюна, който пристига в Буенос Айрес, е доставян от тайнствения грък. А годишният му доход скача до космическите за онова време 100 000 долара. Онасис вече се храни в хотел Плаза, купува си скъпи палта и търси път към висшите кръгове на аржентинското общество.
Започва да внася в страната кожи, зърно, сол, вълна… Бързо стига до идеята за собствен превоз по море и тъй като за него няма невъзможни неща, купува за 10 000 долара малък и стар кораб, потънал във водите край Монтевидео. Ремонтира го и го продава с голяма печалба. Същото прави и с втория. И така, 6 години след като слиза с 60 долара в джоба, Онасис печели първия си милион. А е само на 23 години.

И розови листенца за дамите…

Още от малък Аристо е неустоим чаровник. Преизпълнен с жизненост, кипящ от енергия, с постоянен и силен интерес към жените, той прави първите си сексуални опити на 11 с една перачка в бащината си къща. Хванат на местопрестъплението и наказан, той получава безценен съвет от баща си. „Никога не давай да се разбере, че си спал с жена от по-долна класа.”  В Буенос Айрес започва връзка с балерина от трупата на Анна Павлова. Жълтите вестници години по-късно пишат, че момичето е забременяло и родило дете от него, както и че е бил женен закратко за млада революционерка от Боливия. Но и двете не са доказани.

Затова пък пада в клопката на Съдбата на 28 години, на един кораб, пътуващ от Буенос Айрес към Генуа. Онасис вече е богат. Отворил е офис в Лондон,  има дипломатически паспорт – нещо, което е постигнал в Атина с чукане по врати, срещи и лобиране. Дипломатическият паспорт му отваря вратата да работи върху търговско споразумение на Гърция с Аржентина, което ще развърже ръцете му в търговията с кораби. В главата му влиза идеята не просто да препродава кораби, а да притежава. В Буенос Айрес акостират годишно над 1000 кораба. За да изработи търговското споразумение, той се среща с повечето екипажи, интересува се от тонажи, конструкции, цени, машини, от цялата корабна индустрия.

Годините на депресията използва блестящо като шанс: купува кораби на фалиралата Канадска корабна компания. Убеждава ги да му продадат един на цената на кораб за скраб – 20 000 долара. Аргументът: конкурентите ще видят, че този кораб не е на боклука, а в действие, и ще смятат, че канадската компания не е във фалит, а печели от продажби. Блестяща бизнес логика, нещо, на което залага винаги в преговорите. Работи денонощно, всеки ден чете икономическите страници на вестници на 6 езика, вече лети с дирижабли, макар че катастрофата на най-модерния от тях го отказва за месеци от полетите. Отново тръгва с кораби и използва времето за плаване да учи и чете. И точно на един такъв презокеански рейд среща Ингеборг Дедихен – на 35, 7 години по-възрастна от него, с лице на ангел и тяло на модел, и! – с баща корабен магнат. Тя пътува с мъжа си, но Онасис забелязва хладните отношения и правилно предполага, че са пред развод. Ингеборг пада в капана на магнетичния грък и прекарва цели 12 години с него. Отначало в Париж, където Онасис купува апартамент с 14 стаи, а Инге го декорира в бяло  и синьо, цветовете и на Гърция, и на Норвегия. После в Ню Йорк, в разкошен пентхаус до Сентръл Парк. Ню Йорк е градът, който импонира най-много на Онасис, защото също като него не спи, вибрира от идеи и енергия и смята, че всичко е възможно. Въпреки че вече притежава собствени кораби, Онасис си остава парвеню в Ню Йорк – Ингеборг е тази, която го учи как се отварят стриди, коя риза с каква кърпичка в сакото се носи, как да отговори на официалните покани.

Момчето с феноменалната памет

Той я нарича Мамита, тя него Мамито. Любовта им е една от манхатънските легенди. Ингеборг се отказва от собствения си живот, за да посреща Аристо от неговите дълги пътувания след поредната покупка на кораби или бизнес. Към 40-ата си година той притежава цяла корабна флотилия, която плава под „знамената на съгласието”, а не на Гърция, за да пести от данъци, направил е финансови удари по време на Първата световна война, предоставяйки кораби на „този, който плаща повече”. Притежава и цяла редица жени, с които изневерява на Ингеборг. Става все по-агресивен, позволява си да я бие, а тя търпи. По това време той вече е влюбен в друга – 16-годишната Атина Ливанос, дъщеря на най-големия гръцки корабен магнат.

А какво общо имат розовите листенца? Ами това, че когато започва да внася тютюн в Аржентина и прави първите си цигари, му хрумва да сложи розови листенца в тютюна на една кутия с по-меки цигари и да я предложи на известна оперна прима, която обича да държи цигара на публични места. Твърде емблематичен бизнес ход за Аристо, за начина, по който използва жените.

Атина, неговата най-голяма болка

Красива, руса, млада и американска гражданка – каква по-добра партия за Онасис?  Най-важното в случая е, че той вече копнее за семейство, почти на 40 е, вече е първият грък, притежаващ петролен танкер, има корабни компании в Панама, Щатите, Гърция, дори Либерия – навсякъде, където има ниски такси, празни ниши, много работна ръка и мизерни заплати. Купува, без да вади собствените си пари, като взема заеми от фондове. Обгражда се с влиятелни хора, за него се отварят врати, доскоро затворени. И всичко това той няма с кого да сподели. Иска наследник. И Атина е тази, която е призвана да роди. Женят се в Ню Йорк, свещеникът е бивш учител на Онасис по теология от Смирна. Тъстът им подарява кораб за 100 000 долара и имение край Палм Бийч. Скоро и по-голямата сестра на Атина се жени – отново пари при пари отиват, за Ниархос, друг корабен търговец.

По-късно двамата баджанаци почват общ бизнес, като цял живот се състезават, прецакват, следят чрез детективи в един титаничен, почти омировски сблъсък. Онасис забранява на Тина да отиде на сватбата на сестра си. Безумно ревнив, гъркът е забелязал искрици в погледа на Ниархос към Атина. Жесток? Оказал се е невероятно прозорлив. След десетгодишен брак Тина и Аристо се развеждат. Тя мълчаливо е преглъщала неговите изневери, но романсът му с Мария Калас я изважда от релси. Година след развода Тина се омъжва за млад плейбой, маркиз на Марлборо, след още една се развежда и сключва брак с най-големия враг и съперник на Онасис – Ниархос. Сестра й, неговата съпруга, си е отишла от свръхдоза и най-накрая Тина е с онзи, в когото е била тайно влюбена. Онасис е сразен в сърцето. Едва ли е преживявал по-голямо поражение. Новият баща на децата му е онзи, за когото той е споделял пред тях, че е най-големият мръсник на света (което не му е пречело да прави бизнес с него).

Законът на Онасис

Малко след сватбата си с Тина Онасис поръчва супертанкер – най-големия дотогава кораб за цели 40 млн. долара. Изключително гъвкав, интелигентен, бърз и безскрупулен до точната граница, Онасис следва една максима: успехът е резултат от дързост, повече дързост и още повече дързост. Американските закони му забраняват да притежава американски кораби? Няма начин да няма начин. Ще заобиколи закона. И двамата с Ниархос го правят, ФБР разгадава ходовете им. Арестуван, Онасис е пуснат под гаранция. Все пак той е най-богатият човек в Америка, компанията му превозва стоки и печели по 50 млн. долара годишно. Готов е да сключи договор и с Дявола. И го сключва. Подписва с краля на Саудитска Арабия споразумение, че във фирмите му няма да има еврейско участие и че няма да търгува с Израел. Години по-късно това споразумение ще бъде публично оповестено и Онасис ще претърпи първия си голям провал. Но на този договор го няма подписа на Онасис. Обвиняват го, че го е подписал със симпатично мастило.

По време на Втората световна война заработва милиарди и няма нито един негов кораб, пострадал от войната. За разлика от тези на баджанака му и неговите конкуренти. След като се вдига забраната за търговия с Германия след Втората световна война, той пръв поръчва в корабостроителницата в Хамбург кораби. Става герой на Германия, личен приятел на Конрад Аденауер. Аденауер, сам с изключителна памет, се впечатлява от феноменалната памет на Онасис. Гъркът не само знае наизуст всички технически параметри на корабите си – а те са стотици, но е способен да разгледа за отрицателно време финансовите отчети за работата им и да намери и най-дребната грешка. Неговата страст към детайла, към изпипването му, е съчетана с търпение и желязно спокойствие.

Средата на 50-те години е времето, през което Съдбата се предава пред неговата упоритост и му дава шанса да стане господар на света. Построява най-големия търговски кораб в света „Тина Онасис“, струващ 65 млн. долара, става и собственик на най-голямата флотилия петролни танкери. От Суецката криза, когато Египет затваря Суецкия канал, а Израел окупира Ивицата Газа, Онасис печели неочаквано. Оказва се собственик на достатъчно кораби, част от които може да дава под наем. Печели по 2 млн. долара на рейс и скоро доходите му стават по-големи от националния доход на Гърция.

Истинският крал на Монако

През 1951 г. Онасис наема имението Шато де ла Крое в Антиб, бивш дом на херцогинята на Уиндзор. Акостира с яхтата си в частното пристанище на имението и се отдава на партита, на които кани цвета на Европа – Грета Гарбо, негова съседка, семейство Уинстън Чърчил (заради него Онасис оборудва на борда й миниболница с дежурен лекар и хирургически инструменти), прочутата балерина Марго Фонтейн, както и принц Рение и бъдещата му съпруга Грейс Кели, саудитския крал, писателя Труман Капоти, банкери, хазартни босове, световни бизнес играчи. Хидропланът на борда е готов за всяка поръчка. На една вечеря Чърчил споменава, че е слушал много за турската баклава, но никога не я е опитвал. На сутринта специално от Истанбул е доставена най-хубавата баклава. Трогнат, Чърчил се затваря в апартамента си и цял ден рисува картина, която подарява на Онасис.

Биографите му твърдят, че Гарбо е била обсебена от Онасис и че той, естествено, й е предложил една вечер да го последва в спалнята му. „Нека да не си разваляме приятелството”, казала Гарбо.
Принц Рение и Онасис често се усамотяват в кабинета на корабния магнат на яхтата – място, достойно за Лоренцо Великолепни. С десетина телефона, мебели Луи ХIV, дъбова ламперия и двойно скрито огледало, така че ако е в банята към кабинета, да вижда какво правят партньорите му на заседателната маса. Нощем, когато всички спят, Онасис е в кабинета си, води разговори с цял свят или кръстосва палубата и обмисля следващия ден.

Тогава често в него се събужда момчето, което разговаря тайно с морето, което плува безкрайно навътре или гребе с часове и си повтаря като мантра гръцката сентенция “Морето измива всички скърби”.
Онасис иска да купи спортния клуб на Монако, но холдингът, който го притежава, не го продава. И милиардерът решава да купи целия холдинг, който притежава също така казиното, Хотел дьо Пари, банката на Монако и още куп предприятия. Използвайки влиянието на Рение, купува официално дял от холдинга (а Рение получава 1 млн. долара за фондацията си за защита на животните, нещо като сватбен подарък), а останалите дялове купува чрез подставени лица на борсата. Така Онасис става собственик на малкото кралство. На сватбата на Рение и Грейс Кели Онасис изсипва от хидроплана си дъжд от червени и бели карамфили и прави феерия от фойерверки. За никого няма съмнение кой управлява Монако. Онасис се заема да освежи скучния Монте Карло и идеите му са грандиозни – строителство на небостъргачи, артефакти на модерния лукс, обетована земя за богатите. С Рение и Кели се разминават все повече в критериите си. Всъщност разривът с краля е не заради критерии, а заради пари.

Мария Калас, божествената сродна душа

Париж, 1971 г., Мария Калас подготвя елегантния си апартамент за вечеря с приятели. Тя вече се е оттеглила от оперната сцена, живее усамотено с двете си кученца, вярната си прислужница Бруна и шофьора Тито в апартамента, в който по цял ден звучи оперна музика. Често нощем Бруна я чува да плаче, а от грамофона се носи онзи глас, заради който светът я нарече Божествената.
Вечерята е организирана от приятелката на Калас, българката Надежда Станчов. Двете се запознават на снимките на филма „Медея“, където Станчов поема работата с пресата  като личен асистент на Калас. Приятелството им не е лесно, но трае до смъртта на дивата.

На вечерята ще присъства Аристотел Онасис. Всъщност Калас е капитулирала пред молбите му да се срещнат. Но е решила да е на нейна територия, заобиколена от малкото си приятели. Калас нервно подрежда цветята във вазите. „Не ми трябва този стар мъж – мърмори тя. – Защо, Надя, какво иска от мен? Нищо, вече нищо не чувствам към него!“ Мария обаче не е искрена. Сватбата му с Джаки Кенеди разбива сърцето й. Тя се е надявала Ари да предпочете нея.

На масата напрежението може да се разреже с нож. Онасис е скрит зад тъмните си очила с дебели рогови рамки. Въпреки че е студено, е дошъл без палто. Шегува се, че вече не купува палта, защото винаги е с кола, а когато е с палто, винаги е длъжен да го остави на гардероб и да даде бакшиш. „От спестени бакшиши и икономия на палта печеля по 20 000 долара годишно“, обяснява той. Компанията се предава пред чара му. Когато сядат в хола за пури и сладкиши, светкавично се намества до Мария. Слага ръка на бедрото й и й прошепва колко му е липсвало това – сочните й бедра, които никоя кокалеста аристократка не може да замени. Намекът е ясен – той все още е женен за Джаки, с която, мълви се, са пред развод. „Тя е неразбираема. Мисля, че сама себе си не може да разбере. Възпитана е да бъде модел на благоприличие, постоянство и много от онези досадни американски добродетели. Но е абсолютно лишена от мистериозност. Тя е съвсем, съвсем обикновена”, признава Онасис пред журналиста Питър Еванс по повод на Джаки.

Мария Калас и Онасис имат страстна, бурна, нелесна връзка на двама души, обявени за божества приживе. На двама гърци с трудно детство, отчаяно борили се за място под слънцето, създали сами себе си, покрили света със силата на собствения си ум, талант, енергия. Двама души с огромно его и труден характер, непокорими, неуморни, необикновени.

Когато се срещат, Мария Калас е заобиколена от тълпи поклонници. На спектаклите й идват крале и президенти. Женена е за италианеца Батиста Менегини,  30 години  по-възрастен от нея. Когато се запознава с Батиста – нейния Тита, тя е на 23, тежи 104 килограма, с очила с дебели лупи, ужасно облечена и, уви, е абсолютно непозната на оперния свят. Менегини става нейният Пигмалион – той се заема с контактите й, менажира участията й, помага й да отслабне и да се превърне в истинска красавица. Мария го обича предано до момента, в който среща Онасис. Повече от година корабният магнат идва на всеки спектакъл, носи кошници с огромни цветя, чака я след края, за да й целуне ръка и я обсажда с предложения за круизи на яхтата му. Най-накрая тя приема. С Менегини прекарват с Аристо и Тина почти месец на „Кристина“. В края на месеца за Тина и Менегини е ясно, че браковете им се разпадат. Ари и Мария са обсебени един от друг, те се усамотяват с часове и говорят на гръцки. Търсят се с поглед, разбират се без думи. Връх на наглостта им е когато без да се обадят, слизат в Истанбул и отиват на танци до късно вечерта.

Мария е с една глава по-висока от Ари, но химията между тях е очевидна на черно-белите снимки от това време. Богатството и Славата, две полубожества, се срещат, за да премерят сили. И често от сблъсъка  им се раждат грандиозни скандали, в които се извисява гласът на Калас. Разводите и на двамата не са лесни. Като че ли Онасис страда повече – децата му са малки, а и той не е преставал да обича Тина. Но тяхната разлика във възрастта – 23 години, си е казала думата.

Мария най-после е нормална щастлива жена, а не оперна дива, в която са вперени милиони погледи. Тя не изпитва вече желание да пее. И тръгва на любовно пътешествие с яхтата му, което трае цели… 9 години. Следва Онасис в неговия турбулентен живот и приема само отделни ангажименти. Предава гласа си и той й отмъщава. Жената, която чуваш как плаче дори когато пее, сега се смее гръмко, крещи или пее за публиката на „Кристина”, пуши цигара, танцува до сутринта…

Плажовете на Скорпиос, шума на морето, самотните разговори с Ари под звездите, пътешествията с него по цял свят – тя се наслаждава на всичко това с цялото си сърце. Никога не й е било разрешено да бъде дете, трябвало е да учи, да пее, да изкарва пари. Никога не си е представяла, че любовта не е само нежна привързаност и закрила, а бурна страст, вулкан от емоции.

 

Мария е труден и конфликтен характер и се държи като примадона дори с децата на Онасис Кристина и Александър. Тяхната реакция и неприемането й са вероятно причината Онасис да не й предложи брак, въпреки че в живота му едва ли има по-страстна и всепоглъщаща връзка от тази с Калас. Те захвърлят неотворени подаръците й, а зад гърба й я наричат презрително Певицата, както по-късно наричат Джаки Вдовицата. Мразят Мария, защото е разделила родителите им. Впрочем той никога не е намирал всичко, което търси, в една-единствена жена. В Калас Онасис е видял своята женска същност, те са като ин и ян, две противоположни сили, енергии и принципи, които взаимно се допълват… Пряма и дръзка, Калас се уморява да играе ролята на домакинята на яхтата му и поставя ребром въпроса за брак. Онасис е уклончив, но и достатъчно честен да й каже, че не иска друго дете, вече има две. Уплашена да не го загуби, Мария не повдига повече въпроса. Още повече, че разводът й се точи дълго, тя минава през тежка операция от херния и най-трагичното – знае, че губи гласа си.

„Музикалният свят вече ми копае гроба”, казва тя с огромна горчивина. „Мария е единствената жена, която не се прозява, когато й говоря за бизнес”, казва Онасис. Той и подарява много бижута, апартаменти в Париж и Гърция и с негова помощ тя купува дори кораб. Доходите й от представления, от плочи и записи, годишно се изчисляват на 40 млн. долара по време на активната й кариера. Съвсем не е истина, че умира разорена и че Онасис никога не й е подарявал скъпи бижута.

1972 г., развръзката на една гръцка трагедия

Един есенен ден на 1972 г. в 12,30 на обяд телефонът на Надя Станчов звъни. Калас е. „Изненада! Надя, ще дойда в Рим и искам да видя нашите приятели, да ги събереш на вечеря. Искам свеж въздух и весели лица.” В Рим Мария Калас признава на Надя: „Трябва ми доктор. Мисля, че съм бременна.”  И допълва: „Дете на Аристо е. Но и двамата сме доста възрастни. А и не разчитам това дете да го накара да се разведе.”

Мария е на 47, Онасис на 66. Всъщност Мария е в Рим и за да запише дует с големия тенор Джузепе ди Стефано, с когото повече от очевидно има любовна афера на приливи и отливи през годините. Този запис не вижда бял свят. Мария Калас, която цял живот е във война и със света, и със самата себе си, за пореден път дава воля на своя егоцентризъм.

Само месеци след вечерята в парижкия апартамент на Калас за Онасис настъпва краят на света. Любимият му син Александър, който е начело на гръцката авиокомпания „Олимпик еърлайнс“, купена преди години от баща му, и който е маниак на самолетите, загива при полет.

„Ари не ме чува повече, не иска да ме чуе. Смята, че Александър е убит и дава половин милион долара на онзи, който разкрие заговора”, казва Калас. За Онасис светът губи и звук, и картина. Александър, неговата гордост, единственият му син, е мъртъв. В ранната сутрин на другия ден жителите на Глифада, Атина, с изумление виждат на улицата бродещия раздърпан Онасис, който плаче. Пред дома му го чака смълчана тълпа фотографи. Онасис спира, вдига пълни със сълзи очи и казва: „Той беше добро момче. Беше добро момче.” И влиза в къщата си. От този ден нататък Аристотел Онасис, гордият лъв, изчезва, един смазан баща, който отпада ден след ден, живее в кожата му. Джаки идва спешно от Ню Йорк и организира пътуване до Египет и сафари, нещо, за което той винаги си е мечтаел. Но Онасис е изгубил желанието си за живот. Скоро е в болница, диагнозата е миастения гравис. Животът постепенно го напуска. Умира през март 1975 г. в болница в Париж. Погребан е на остров Скорпиос, до Тина, която умира години по-рано от свръхдоза наркотици като сестра си, и до Александър, любимия син. И до хората на острова, които също са го обичали – местните рибари, берачите на портокали и обикновените работници, които също като него са родени от магията на гръцкото море.

Остров Скорпиос днес е собственост на Екатерина Риболовлева, 25-годишната дъщеря на руски олигарх, който го купува от внучката на Онасис Атина срещу 100 млн. лири. За скромния си юбилей Катя прави парти, каквото островът не е виждал и по времето на Онасис. Джорджо Армани, Бил Гейтс и Мадона са преговаряли за купуването на острова, пише Дейли мейл.

Атина Онасис, единствената внучка на корабния магнат, е родена в Париж през 1985 г. от брака на майка й Кристина с Тиери Русел. Още на две Атина остава без баща си, който напуска майка й, на три е вече сираче – майка й умира. Тиери Русел я отглежда далече от клана Онасис, в скромна вила с 5 спални край Женевското езеро заедно с трите деца от брака му с шведката Габи. Учи в обикновено държавно училище, но заради заплахи от отвличане е наблюдавана от бивши барети. Огромното наследство на детето се изчислява на 2,7 млрд. долара. Атина е женена за олимпийския състезател по езда Алваро де Миранда Нето и живее в Сао Пауло с неговата дъщеря от предишен брак с манекенката Сибиле и с неговия доведен син, плод на любовта на Сибиле преди години. Самата Сибиле се самоубива, като се хвърля от прозореца на луксозния си апартамент в Сао Пауло през 2011 г. Когато преди две години Кристина пада от коня по време на състезания по езда и чупи гръбнака си, медиите в цял свят пишат за „проклятието на Онасис”.

Кристина Онасис умира от сърдечен удар на 37 през 1988 г. Погребана е на остров Скорпиос. На 21 се жени за плейбой, който е 27 години по-възрастен от нея – точно толкова, колкото баща й е бил по-възрастен от майка й. Срещайки силното неодобрение на баща си, се развежда след година, следват още два кратки брака, преди да срещне Тиери Русел. Твърди се, че причината за развода й е Онасис, който е следил мъжа й и е открил, че по време на брака с Кристина е имал дете от любовницата си. Грозновата, неуверена в себе си, търсеща спасение в наркотиците и алкохола, Кристина живее саморазрушително и в дълбоко нещастие.

Facebook Comments Box

One thought on “Аристотел Онасис, един момък от Смирна”

  1. Завладяващ разказ. Прочетох го на един дъх, Наистина има хора белязани да са изключителни. Силни и необикновени те променят, понякога помитат хората, които срещат и винаги постигат целите си. Но и понякога остава нещо като проклятие за близките им след тях. При Кенеди има същия синдром.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *