Децата, които са заобиколени с книги, печелят повече като възрастни

Atlantis-BooksДецата, които са заобиколени с книги, печелят повече като възрастни, отколкото онези, които нямат достъп до четива, твърди английският в. „Индипендънт“. Изводът е направен на базата на проучване на специалисти по икономика в университета в Падова.

Изследователите са разгледали живота на 6000 мъже от девет страни в Европа. Оказва се, че само една година допълнително образоване може да доведе до покачване на доходите за година с 9%.

„Книгите са от голямо значение, защото те подтикват децата да четат още повече. А това има огромен ефект върху представянето в училище. Така че дом, пълен с книги, дава предимство в социално-икономически план“, твърдят учените. Те установили също, че голяма част от днешното население на възраст над 50 години в Европа е отрасло в домове с по-малко от един рафт книги. „Доходите в такива семейства са доста по-ниски от тези на домакинствата със значителен брой книги в къщите. Затова смятаме, че книгите са като диамантите – вечни“, казва един от авторите на изследването Гилермо Вебер.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *