Най-продаваният албум на всички времена – „Трилър“ на Майкъл Джексън (видео)

magnifisonz.com /

“Thriller” е записан в Книгата на Гинес като най-продавания албум на всички времена. От него в света са продадени 104 милиона копия. Албумът се задържа цели 37 седмици на върха на американските музикални класации. Освен това държи рекорда за най-много награди “Грами”, спечелени наведнъж – цели 8.

Майкъл Джексън по време на среща със свои фенове в Санта Мария, Калифорния през април 2006. Снимка: Ройтерс

Но “Thriller” не е само музикален феномен, а и културен. След появяването му на пазара хората по целия свят започват да искат да приличат на Майкъл Джексън и да танцуват като него. За пръв път в историята чернокож певец става идол на милиони.

“Това никога не се беше случвало преди, не и на такова ниво, казва диджеят Тревър Нелсън, който по онова време е бил на 16 години. Чернокожи, бели, мъже, жени – всички бяха луди по Майкъл. Когато гледах клиповете му, се вълнувах толкова, колкото и момичетата.”

Джаксън показва, че музикалните жанрове могат да се смесват, като започва да работи с рок китариста Еди Ван Хален. Затова после печели “Грами” в категориите за поп, рок и R&B.

И това не е единственото правило, което той нарушава. Интрото към парчето “Billie Jean” за онова време е нечувано дълго. А в нощните клубове в САЩ и Великобритания диджеите въртят “Thriller” непрекъснато – от началото до края.

Видеоклипът към едноименната песен от албума е дълъг цели 14 минути и прилича повече на мини-филм. Хореографията, гримът и специалните ефекти са изцяло новаторски. И днес много хора си спомнят момента, в който са гледали видеоклипа за пръв път.

“Това беше нещо страхотно, казва диджеят Нелсън. Спомням си, че премиерата на видеоклипа по телевизията беше късно вечерта и нашите позволиха на мен и сестра ми да останем будни и да го гледаме. Беше направо истерия.”

Албумът привлича интереса и на по-младите меломани. “За пръв път го чух през 1997 г., разказва 22-годишният Мохамед Ризван. Всичките песни ми харесват, а видеото към “Billie Jean” направо ме разби. Върхът е!”

Естествено, “Thriller” има и своите критици. Много музикални експерти са на мнение, че, за да създаде толкова успешен албум, на Майкъл Джексън му се е наложило да направи доста компромиси – и то не само в творчески план. “Точно по онова време той започна да демонстрира нежеланието си да бъде с тъмен цвят на кожата”, казва Тим Уорнър, професор по история на музиката.

Все пак повечето музикални критици са на мнение, че “Thriller” наистина заема особено място в историята на попмузиката. Защото не само я е променил, а е станал и образец за това как трябва да се прави тя. “Днес хората се възхищават на Ъшър и Джъстин Тимбърлейк и почти никой не забелязва, че техните песни, танци и цялото им сценично поведение са повлияни от Майкъл Джексън, казва диджеят Тим Уестууд. Но никой съвременен музикант не може дори да се доближи до величието на Майкъл.”

Facebook Comments