„Стив Джобс? Ако не ви убиеше, ви правеше по-силни“, както казват хората работили с него

magnifisonz.com / 

Казват, че бил с изключително труден характер. Тогава защо го следваха неотлъчно?

Наскоро излязоха няколко биографични филми за Стив Джобс, които изкарват на преден план съоснователя на Apple като арогантен и често неуважителен. Вдъхновение за много хора, Джобс категорично може да е бил такъв в определена степен.

За това сочат свидетелствата на много хора, които са се почувствали обидени и нагрубени.

В същото време хората около него имат желанието да го следват, независимо колко рисково е следващото му начинание. Например, след напускането (по желание или не, зависи от версиите) на Джобс на Apple, той се заема с основаването на NеXT. Стартъп, фокусиран върху произвеждането на мощни компютри, насочени към сферата на висшето образование.

Впоследствие технологията и компанията бяха закупени от Apple, полагайки основите на това, което днес знаем като OS X, iOS, watchOS и App Store.

В цялата история любопитното е, че 31-годишният мултимилионер, който често не търпи различно мнение и винаги е прав, бива последван от много от служителите на Apple. Последните напускат сигурната си и добре платена работа, за да работят с него в NeXT.

И тук идва въпросът: Ако Джобс е бил наистина нетърпим като характер, защо тогава много хора от екипа му го следват неотлъчно?

А отговорът изглежда прост: Стив Джобс извеждаше наяве най-доброто от хората, с които работеше.

Анди Кънингам е един от тези хора. Тя не само последва Джобс от Apple в NeXT, но и има възможността да работи с него в Pixar.

Преди няколко седмици Кънингам пише спиращо дъха ревю за един от филмите, посветени на съоснователя на Apple. Тя описва Стив като визионер, гений, баща, с ум на Макиавели и т.н.

Ето какъв е отговорът й на въпроса – защо толкова много хора следват Джобс неотлъчно?

„Работих заедно със Стив в продължение на 5 години. Това беше най-феномалното преживяване в живота ми, което ме вълнуваше всеки един ден посредство удивление, гняв и удовлетворение едновременно. За нищо на света не бих променила онези 5 години”, споделя Кънингам.

В реч ден след смъртта на Стив Джобс евангелистът Гай Кавазаки (който на няколко пъти оцелява след съвместна работа с Джобс), допълва представата за изключителната способност на съоснователя на Apple да предизвиква възхищение у другите.

По думите му, всички, които са имали възможност да работят в Macintosh, дължат успехите си на факта, че им е била предоставена блестяща възможност, уникално предизвикателство. Да работиш за Apple означава да извадиш най-доброто от себе си.

Именно поради това трудностите, с които ежедневно са се сблъсквали служителите, са си стрували преодоляването.

А какво казва самият Тим Кук?

„Стив дълбоко се вълнуваше от въпроса защо. През младите си години го виждах как просто прави нещо. Но с времето разбрах, че той прекарва много време с мен и колегите ми, защото иска да обясни защо мисли така и защо действа по този начин”, казва Кук.

„Той не беше светец”, категоричен е шефът на Apple и допълва, че Стив Джобс се е вълнувал еднакво грижливо за нещата, които прави, и хората, с които работи.

„Много хора погрешно разбраха тази страст като арогантност”, допълва Кук.

Стив Джобс? Ако не ви убиеше, ви правеше по-силни.

10 по-малко популярни факта, свързани с легендарния съосновател на Apple.

Забелязали ли сте, че на всички рекламни снимки на iPhone, както в интернет, така и по билбордите, часът е винаги 9:41? Това е така, защото първият iPhone е бил представен от Стив Джобс точно в този час.

Джобс не е написал и един ред програмен код в живота си.

Стив Джобс е бил осиновен. Биологичният му баща е бил сириецът Абдулфатах Джандали, който става професор по политология.

Най-подчертаваните книги за Kindle са Библията, „Игрите на глада“ и официалната биография на Стив Джобс от Уолтър Айзъксън.

Ейбрахам Линкълн, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Марк Цукърбърг, Хенри Форд, Томас Едисон и Стив Джобс. Какво е общото между тях? Нито един няма диплома за завършен университет.

Стив Джобс не е позволявал на децата си да използват iPad и е ограничавал достъпа им до технологиите до минимум.

Джобс пуснал в аквариум прототипа на първия iPod и използвал балончетата въздух, които се появили, за да докаже, че има свободно място в корпуса на устройството и то може да бъде направено с по-малки размери.

Веднъж секретарка от офиса на Джобс закъсняла за работа и се оправдала, че колата й не могла да запали. Същият следобед, Джобс хвърлил на бюрото й ключове от чисто нов Ягуар с думите: Ето, да не закъсняваш повече.

Стив Джобс отказал да признае бащинството върху първото си дете, Лиса, твърдейки, че е стерилен.

Веднъж Джобс се обадил на Google, за да им каже, че второто “О” от логото на компанията не изглежда, както трябва.

Facebook Comments